Nu kan man gække for verdens forældreløse børn

Redaktionen

”Gækkebreve er en ren dansk tradition og udtryk for en meget hyggelig familieaktivitet, som vi gerne vil støtte udbredelsen af”.

Sådan siger Niels Yde, direktør for SOS-Børnebyerne, der netop har iværksat en landsdækkende gækkebrevskampagne.

Uffe Ellemann, Sigurd Barrett, Camilla Martin og Lars Barfoed er blot nogle få ud af 200.000 mennesker, som SOS-Børnebyerne i disse dage opfordrer til at sende gækkebreve, skriver organisationen i en pressemeddelelse fredag.

Gække betyder at drille eller narre. At skrive gækkebreve er en gammel dansk påsketradition, som for alvor blev populær omkring 1800-tallet. Dengang var gækkebreve ikke en aktivitet for børn, som det oftest er i dag, men en måde for unge mennesker at sende kærlighedserklæringer – altså datidens dating.

Traditionen lyder, at man skal sende gækkebrevet ud inden påske. Og det er baggrunden for, at SOS-Børnebyerne netop nu iværksætter en kampagne, der omfatter breve til danskerne, go-cards og hjemmesiden

www.gaekkebrev.dk

Her kan man læse mere om reglerne for gækkebreve og sende ét elektronisk.

Hvem vil du sende et gækkebrev til?

SOS-Børnebyerne har spurgt en række danskere, hvem de ville sende et gækkebrev til. Og der er mange bud på, hvad det lille, udklippede brev kan bruges til. Med fare for at de nu bliver afslørede før tid og skal give påskeæg, kan man her få inspiration til, hvem der fortjener at modtage et gækkebrev i år:

”Jeg ville sende gækkebreve til hvert af mine fem børn. På gækkebrevet ville jeg tegne nogle børn fra forskellige lande, og så ville jeg benytte lejligheden til at snakke med dem om, at ikke alle børn i verden har det lige så godt, som vi har det her i Danmark.”
Sigurd Barrett, Entertainer og TV-vært

”Jeg sender mit gækkebrev til SOS-børnebyen i Sarajevo – med en kærlig hilsen på grund af det store arbejde de gør for at give de mange efterladte børn en fremtid. Og da jeg ved, at de nok ikke kan gætte, hvis navn der står med prikker, slipper jeg frivilligt et ”påskeæg” og sender en check på 1.000 kroner…”
Uffe Ellemann-Jensen, tidl. udenrigsminister

”Jeg ville sende et gækkebrev til min mormor, som jeg er meget tæt knyttet til. Men hun bor i Jylland, så jeg ser jeg hende ikke så tit – og nu er hun ved at være en ældre dame.”
Camilla Martin, radiovært, tidl. badmintonspiller

Læs flere bud på, hvem politikere, sportsfolk og SOS-ambassadører vil sende gækkebreve til på websitet.

Landsdækkende aktiviteter
Rundt om i landet er SOS-Børnebyernes frivillige på gaden med lokale gækkebrevsaktiviteter. Man kan se de lokale aktiviteter på websitet. Her kan man også læse om, hvordan det er at holde påske i en af de 457 børnebyer verden rundt.

– SOS-Børnebyernes vision er, at ethvert barn vokser op i en familie. At sidde med forældre eller søskende og klippe gækkebreve eller sende dem til ens nærmeste er et symbol på, hvad vi gerne vil give alle verdens børn: En tryg opvækst, siger Niels Yde, der håber, at mange vil benytte lejligheden til både at sende gækkebreve, men også at give et bidrag til SOS-Børnebyernes langsigtede arbejde.

Årets gækkebrev – som illustration

SOS-Børnebyerne har bedt studerende på Danmarks Designskole om at designe årets gækkebrev. Vinderen blev 24-årige Carolin Oelsner, der er tysk udvekslingsstuderende i Danmark, og derfor aldrig havde hørt om gækkebreve før.

Hendes gækkebrev er inspireret af børns behov og tanken om, at SOS-Børnebyerne holder børn af forskellige nationaliteter sammen. Man kan bestille gækkebrevet og få det tilsendt som illustration til artikler via [email protected].

Yderligere oplysninger hos Line Grove Hermansen, kommunikationschef: direkte 33 73 02 46 / mobil 20 14 44 30.

SOS-Børnebyerne om SOS-Børnebyerne

SOS-Børnebyerne er verdens største private humanitære børneorganisation. SOS-Børnebyerne giver forældreløse og forladte børn et trygt hjem og skolegang i 457 børnebyer, mens børnebyernes lokalsamfund udvikles gennem SOS-Børnebyernes børnehaver, skoler, læge-klinikker, socialcentre eller nødhjælpsprogrammer.

Ca. én million børn og deres familier får hjælp gennem SOS-Børnebyernes arbejde i 132 lande. SOS-Børnebyerne er uafhængig af politiske og religiøse interesser. Læs mere på www.sos-borneby.dk