Nu kommer bogen om 45 års dansk bistand til Indien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Historien om dansk bistand til Indien og den medvirkende effekt, den har haft på Indiens forvandling, har aldrig været fortalt. Det bliver den nu i en bog, der analyserer den politiske og økonomiske udvikling i Indien samt bistandens rolle, skriver udenrigsministeriet i en pressemelding tirsdag.

“Den rige mus og den fattige elefant – om 45 års dansk bistand til Indien” udkommer på forlaget Hovedland med økonomisk støtte fra Danida og kan fra onsdag den 21. juni købes i boghandelen.

Bogen præsenteres ved et møde tirsdag den 20. juni (se mere i u-landsnyt.dks kalender – HUSK tilmelding til mødet senest torsdag 15. juni)

Bogen er redigeret af Steen Folke, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og Jesper Heldgaard, freelance-journalist og u-landsreporter. En stribe Indien-kendere har bidraget til bogen, der er rigt illustreret.

I 2005 sluttede en epoke: Den statslige, danske udviklingsbistand til Indien ophørte efter 45 år. I alt 6 milliarder kr. har Danmark i årenes løb ydet den indiske mastodont, der i lang tid var blandt de største modtagere af dansk bistand.

Inderne har selv ønsket stoppet. Da bistanden indledtes, var Indien en ung og fattig nation med massivt behov for økonomisk og teknisk assistance udefra. På blot et halvt århundrede er Indien forvandlet til en global stormagt med reelt håb om at få fast plads i FNs Sikkerhedsråd.

Indien oplever også en hidtil uset økonomisk vækst og forsyner resten af verden med IT-ingeniører og software. Men samtidig rummer Indien stadig flere fattige end noget andet land i verden.

Bogen rummer kapitler om den danske bistand til Indiens “hvide” revolution (mejeribruget), landbokvinder, vindmøller, værktøjscentre, bekæmpelse af polio, blindhed og spedalskhed, til Indiens civilsamfund, ligesom den beskriver de missionærer, der var forløbere for den statslige Danida-bistand.

Forfatterne er alle folk, der har haft “hænderne nede” i bistanden til Indien, og som kender udfordringerne, successerne og de knapt så heldige aktiviteter indefra.

Indholdet er baseret på egne erfaringer, masser af rapporter og besøg og interviews i Indien, således at modtagersynspunkter og -vinkler i høj grad er inddraget.

”Den rige mus og den fattige elefant – om 45 års dansk bistand til Indien”

Korte portrætter af forfatterne

TORBEN ANDERSEN er uddannet maskinmester og civilingeniør og har arbejdet med international projektledelse og teknologioverførsel hos Danisco A/S, Atlas Danmark A/S og NKT A/S. Siden blev han koordinator for Danidas Privat Sektor-Program i Uganda og Sydafrika og er nu souschef på Storstrøms Erhvervscenter.
I NKT Elektronik A/S var Torben Andersen projektchef og ansvarlig for alle aktiviteter i Indien. Med i ledelsen af Fibop-projektet var også Leif Nis Mortensen, Ib Lyng og Lars Janson, som alle har bidraget til kapitlet om projektet.

OLE BLICHER-OLSEN er civiløkonom og ingeniør og var i 1977-79 med til at etablere det dansk-støttede værktøjscenter i Calcutta. 1987-90 var han chef for bistandsadministrationen på den danske ambassade i New Delhi. Han blev siden ambassadør i Mozambique og Ghana og rundede sin Danida-karriere af som chefkonsulent i Danidas erhvervskontor 2003-05.

STEEN FOLKE kom som helt ung student til Indien da den danske udviklingsbistand indledtes. Siden blev han mag. scient. i kulturgeografi og udviklingsforsker. Han har været lektor ved Københavns Universitet og er nu seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.
Han har tilbragt flere år i Indien og besøgt landet mere end 25 gange. I 1968 var han med til at evaluere det første danske projekt, Mysore-projektet, og i 2003-04 stod han i spidsen for en evaluering af 4 træningsprojekter for landbokvinder.

MICHAEL W. HANSEN er lektor i international erhvervsøkonomi ved Center for Business and Development Studies på Copenhagen Business School med speciale i direkte investeringer i u-lande. Han har siden 1997 foretaget talrige studier af danske og udenlandske investorer i Indien, specielt i Chennai (Madras) i Tamil Nadu, herunder projekter med deltagelse af Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene, IFU.

JESPER HELDGAARD er journalist og har arbejdet for Danmarks Radio, Berlingske Tidende og Mellemfolkeligt Samvirke i Lesotho. Siden 1995 har han været freelance-journalist med speciale i udviklingsforhold og globalisering og besøgte Indien under arbejdet med denne bog.
Han har været på adskillige reportagerejser i Afrika og Asien og skrevet artikler til en række danske dagblade og magasiner, herunder ikke mindst Danidas tidsskrift “Udvikling”, lavet TV-programmer for Danmarks Radio og skrevet bøger om disse emner.

KURT MØRCK JENSEN er antropolog og seniorrådgiver i udenrigsministeriet med ansvar for bl.a. miljø, vandforsyning og vandressourcer. Han arbejdede som socio-økonomisk rådgiver ved vand- og sanitetsprojektet i Orissa i 1985-87 og har siden bl.a. været fagligt ansvarlig for de øvrige vand- og sanitetsprojekter i Indien, herunder Karnataka-projektet, som blev afsluttet i 2005.

MOGENS JENSEN er PhD i organisation og arbejdssociologi og BA i historie og arkæologi. 1971-73 var han Danida-rådgiver i værktøjskonstruktion i Chile, og han underviste efterfølgende de danske rådgivere og deres lokale kolleger fra de indiske værktøjscentre i Danmark. I 1980erne arbejdede han som konsulent for UNIDO i Indien og Pakistan. 1997-2003 var han seniorrådgiver i Danida og har siden arbejdet som rådgivende ingeniør.

EYVIND KRISTENSEN er agronom, tidl. lærer på Lyngby Landbrugsskole og har arbejdet ved landbrugsprojekter i både Afrika og Asien. 1971-1975 var han rådgiver på Indien-gaarden med ansvar for undervisning og konsulenttjeneste.
1985-90 deltog han som ekstern konsulent for Danida i forberedelsesmissionerne til 3 husdyrprojekter i Tamil Nadu, Orissa og Madhya Pradesh og virkede i 1990erne som korttidsansat konsulent for Danida under start og etablering af husdyrprojekterne i Orissa og Tamil Nadu.

PER LUNDSAGER er civilingeniør Ph.D. og seniorforsker i Vindkraftafdelingen på Forskningscenter Risø med hovedvægt på vedvarende energi. Han har siden 1986 været involveret som konsulent i flere Danida- og Verdensbankprojekter inden for vindenergi, senest ved etableringen af den Indiske Nationale Vindmølleprøvestation C-WET i Tamil Nadu 1999-2004.

PETER HAUGE MADSEN er civilingeniør, Ph.D. og HD og siden 2005 forskningschef på Siemens Wind Power A/S. Forinden var han souschef/programleder i Vindenergiafdelingen på Forskningscenter Risø og har siden 1983 fungeret som konsulent for flere Danida- og Verdensbankprojekter inden for vindenergi, bl.a. i Indien, senest ved etableringen af den Indiske Nationale Vindmølleprøvestation C-WET i Tamil Nadu 1999-2004.

GEORGE MATHEW har en ph.d. grad i sociologi fra Jawarhalal Nehru Universitetet i New Delhi. Tidligere opnåede han en akademisk grad i teologi ved United Theological College i Bangalore, hvor han kom i kontakt med danske forskere.
Han er stifter af og direktør for Institute of Social Sciences i New Delhi. Siden dets oprettelse i 1985 har instituttet arbejdet tæt sammen med den danske ambassade om forskningsprojekter, udveksling og konferencer. Han har besøgt Danmark flere gange.

CHRESTEN PETERSEN er agronom og seniorrådgiver i Danida med ansvar for landbrug. Han deltog i midten af 1980erne i forberedelsen af en række landbrugsprojekter i Indien, primært integrerede grundforbedringsprojekter, og 1988-1994 arbejdede han på den danske ambassade i New Delhi.

VAGN REHØJ er ingeniør og markedsområdechef i COWI med ansvar for firmaets opgaver inden for vand, sanitet og vandressourceforvaltning i Den 3. Verden. Han har som konsulent været tæt involveret i Danidas vandprojekter i Indien, startende med det første projektbesøg i Orissa i 1984 og de seneste i Tamil Nadu i 2002 og Karnataka i 2004.

HENRIK SCHAUMBURG-Müller er cand.polit., lektor og leder af “Centre for Business and Development Studies” ved Handelshøjskolen i København. Han stiftede allerede i 1966 bekendtskab med dansk bistandsarbejde i Indien som studentermedarbejder i Danida og arbejdede i Indien som forsker et par år i begyndelsen af 1970erne. Frem til 1998 var han på adskillige opgaver i Indien som ekstern konsulent for Danida.

CHITRA SUNDARAM er sociolog og tilknyttet konsulentfirmaet DESERV – JM Associates. Hun er født og opvokset i Indien, men har boet i Danmark siden 1982. Hun blev ansat i Danidas sundhedsenhed i New Delhi i 1979 og har siden – som ansat og konsulent – været tæt involveret i flere af Danidas sundhedsprojekter i Indien, bl.a. som rådgiver for spedalskheds- og tuberkulose-projekterne fra 1997 til 2002.

Kontaktperson i UM: Bo Simonsen, journalist, UMs kommunikationsenhed, tlf. direkte 33 92 19 19, mobil 40 83 89 41, e-mail [email protected], Udenrigsministeriet, Asiatisk Plads 2, 1448, Kbn K.