Over 17 millioner hektar land- og havområder er fokus for et nyt partnerskab mellem WWF og Madagaskar, der sigter mod at forebygge afskovning og fremme bæredygtig udnyttelse af Madagaskars unikke natur.
WWF og Madagaskar Nationalparker underskrev 22. maj en tre-årig aftale, der omfatter 29 procent af Madagaskars areal. Målet med aftalen er at skaffe midler til og udvikle programmer for bevarelse og beskyttelsen af landets biodiversitet. Det skriver WWF den 27. maj på deres hjemmeside.
De to organisationer vil arbejde sammen i seks områder, der er udpeget som prioritetsområder af WWF Madagaskar. Det drejer sig om områder med meget forskellige landskaber og økosystemer, blandt andet de nordlige bjerge, de østlige regnskove, de sydlige skove, mangrove, øer, vandveje og koralrev.
Landområderne, der er indeholdt i aftalen, rummer 85 procent af Madagaskars kritisk truede bestand af lemurer og 99 procent af landets unikke fuglearter.
– Områderne i denne aftale er nogle af de mest vigtige økosystemer i landet, siger Guy Suzon Ramangason, CEO for Madagaskar Nationalparker.
Madagaskar er et klodens hotspots for biodiversitet og er hjem til 250.000 plante- og dyrearter, hvoraf over 80 procent kun findes på Madagaskar.
– Ved at kombinere vores indsatser kan vi levere bedre resultater. Sammen kan vi gøre mere for at bevare naturens mangfoldighed og udvikle bæredygtige løsninger, der kommer de lokale til gode, siger Nanie Ratsifandrihamanana, direktør i WWF Madagaskar.
Afskovning er en af de mest alvorlige miljøtrusler i Madagaskar, og den nye aftale er inspireret af et succesfuldt projekt i Madagaskars sydvestlige skovområder, hvor WWF Madagaskar her støttet Madagaskar Nationalparker i forvaltningen af to nationalparker siden 2005.
Et af projekterne fra det partnerskab har været en udvidelse af et WWF-overflyvningsprogram, der bruger billeder af afskovning og konsekvenserne af svedjebrug til at promovere bedre landbrugspraksisser, har været med til at nedbringe skovrydning i Tsimanampesotse National Park drastisk.
KILDE: WWF Verdensnaturfonden