Ny bog: Afrika rykker på kvinder og børns rettigheder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Arbejdet med at fremme menneskerettighederne i Afrika giver resultater, konkluderer afrikanske jurister og eksperter i en ny fransk/engelsk bog. Men der er lang vej endnu.

Det fremgår af en presseomtale fra Institut for Menneskerettigheder (IMR) torsdag.

Den nye bog om afrikanske kvinder og børns rettigheder, ”Women and Children’s Rights – African Views”, samler artikler fra 11 afrikanske eksperter og menneskeretspraktikere og betegnes som relevant for Afrika-interesserede inden for f.eks. socialvidenskab, antropologi, udviklingsstudier og jura.

I en række artikler tager den 384-sider lange antologi pulsen på menneskeretssituationen i bl.a. Benin, Burkina Faso, Kenya, Niger, Malawi og Uganda.

Forfatterne beskriver de fremskridt, der allerede er sket, og peger på områder, hvor der fortsat må sættes ind for at sikre rettighederne for kvinder og børn.

KLAR EFFEKT

En af bogens konklusioner lyder, at selv om der er lang vej endnu for eksempelvis at sikre ligestilling og demokratisk deltagelse, bekæmpe vold mod kvinder og forbedre rettighederne for afrikanske børn, har arbejdet for menneskerettigheder til alle haft en klar effekt.

Sådan lyder vurderingen også hos seniorforsker i Institut for Menneskerettigheder i København, Stéphanie Lagoutte, der sammen med Nina Svaneberg har redigeret bogen.

– Især inden for de sidste 3 årtier har man set dramatiske spring fremad. Flere afrikanske stater har bundet sig til internationale og regionale menneskeretlige standarder og instrumenter og de har vedtaget grundlove og love med menneskeretligt indhold, forklarer Stéphanie Lagoutte og understreger, at afrikanerne fortsat står over for store udfordringer på området.

– Virkeligheden er jo samtidig, at der i mange afrikanske lande stadig er kæmpe udfordringer, fx med at bekæmpe diskrimination mod kvinder. Og ofte handler det om, at ofrene er fanget mellem menneskeretlige principper på den ene side og kulturelle traditioner på den anden, siger hun.

Med andre ord kan det være svært at håndhæve de menneskeretlige principper i en afrikansk virkelighed. Flere af antologiens forfattere peger derfor også på områder, hvor det kan være nødvendigt at sætte ind med konkrete tiltag.

– F.eks. er der ofte forældede love i forhold til ægteskab, arv og ejendomsret, der typisk stiller kvinderne dårligt. Sådanne love bør ændres, så kvinderne bedre ville kunne påberåbe sig deres rettigheder. Derudover mangler kvinder ofte adgang til klage muligheder i det formelle såvel som det uformelle system. Og så er der stort behov for, at især kvinderne informeres om deres rettigheder og muligheder, f.eks. gennem kampagner og uddannelse, siger Stéphanie Lagoutte.

FORSKNING I OPBLOMSTRING

Bogen viser også, at forskningen i menneskerettigheder i Afrika generelt er i opblomstring på trods af hårde arbejdsvilkår på de fleste afrikanske universiteter. Stéphanie Lagoutte håber derfor, at bogen også kan bidrage til denne positive udvikling.

– Artiklerne i bogen udgør en veldokumenteret analyse af situationen i mange afrikanske lande. Forhåbentligt kan bogen derfor medvirke til at styrke debatten i de afrikanske lande om, hvordan de f.eks. kan reformere familielovgivning og fremme rettigheder for kvinder og børn generelt. Og ikke mindst kan bogen være et vigtigt bidrag til udviklingen af bistandsindsatsen i landene, slutter hun.

OM BOGEN

Bogen ”Women and Children’s Rights – African Views” er udgivet fra forlaget Karthala og samler artikler fra afrikanske eksperter og menneskeretspraktikere. Artiklerne er på fransk eller engelsk. Bogen har en multidisciplinær tilgang til emnet og er relevant for alle Afrika-interesserede inden for f.eks. socialvidenskab, antropologi, udviklings-studier og jura.

Forfatterne beskriver de fremskridt, der er sket i Afrika, og peger samtidig på områder, hvor der fortsat må arbejdes for rettigheder til kvinder og børn. Endeligt sætter bogens forfattere sig for at beskrive udfordringerne i den metodologi, hvormed menneskeretsarbejdet finder sted i Afrika.

Bogens forfattere har alle arbejdet på IMR som gæsteforskere.

”Les droits de la femme & de l’enfant – réflexions africaines.”
”Women and Children’s Rights – African Views”
Éditions Karthala, 2011
384 sider
ISBN: 978-2-8111-0474-0

Yderligere oplysninger hos:
Martin Lassen-Vernal, pressemedarbejder
tlf. 32 69 88 88, tlf. (dir.) 32 69 89 27 og mobil 40 57 87 88
e-mail: [email protected] – web: www.menneskeret.dk