Ny bog om fjender og fjendebilleder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Hvad galt er der i at sige perker?

På internettet konkurrerer danske hooligans om, hvem der har banket flest af modstanderens tilhængere. Vores svenske naboer lever i et forbudsland med elendig mad og ringe humor.

“Fjender og fjendebilleder” er en ny bog til folkeskolens ældste med billeder af dem, vi ikke kender så godt, men alligevel har en masse holdninger til. Bogen er udgivet af Mellemfolkeligt Samvirke.

Fordomme fremmer forståelsen? eller også fordummer de.

En ny bog med titlen “Fjender og fjendebilleder” til undervisningen i 7.-10. klasse viser, hvilken rolle stereotyper og fjendebilleder spiller i f.eks sport, politik og medier samt mellem nabolande, befolkningsgrupper og religioner.

Bogen er udgivet af Mellemfolkeligt Samvirke og indeholder mange eksempler på, hvor galt det kan gå, når fjendebilleder f.eks. udvikler sig til blodige krige og massedrab.

Som da godt 800.000 hutuer og tutsier dræbte hinanden i Rwanda, fordi de lod sig overbevise om, at modparten var ikke-mennesker, da krigspropagandaen kaldte dem kakerlakker.

Folkemordet i Sovjetunionen tæller mange millioner ofre, der ikke havde den rette indstilling til kommunisternes doktriner. Nazi-Tyskland, Vietnam? listen er lang.

Bogen gør stoffet håndgribeligt og lægger kilderne åbent frem, så læseren møder udsagn fra forskere, formidlere, folkeskoleelever og fodboldfans.

En af dem er chefredaktør på Weekendavisen, Anne Knudsen, som forholder sig til ordet “perker”:

– Det er ikke i sig selv forkert eller uvenligt at omtale mennesker med samlebetegnelser som perkere, ssiger hun og fortsætter.

– Man skal kunne tale om forskelle. Hvis man ikke nævner forskelle, bliver det forbudt og farligt. Derved får man lettere et negativt billede af det, man ikke kender til og ikke må tale om. Og dermed kan det faktisk føre til fjendebilleder.

Til “Fjender og fjendebilleder” findes en gratis lærervejledning på www.ms.dk/udgivelser. Bogen kan bruges til projektopgaver eller
undervisning i tværfaglige tematikker. Dele af den kan indgå i fagene samfundsfag, historie, kristendomskundskab, dansk og geografi.

“Fjender og fjendebilleder”. Af Peter Bejder og Kim Boye Holt. Mellemfolkeligt Samvirke, 64 sider, ill. med tegninger og fotos. Kr. 168,00.

Yderligere oplysninger hos Lisa Klöcker, forlagsredaktør, Mellemfolkeligt Samvirke, tlf. 7731 00 08, e-mail [email protected]