Ny bog om foreningslivet: Hvor er det på vej hen?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Ny bog fra Aarhus Universitet spørger, om fitness.dk og Facebook overtager foreningernes rolle. Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) giver sammen med en række forskere et indspark i debatten, fremgår det af seneste nyhedsbrev fra DUF. 

Det frivillige foreningsliv har været en af samfundets grundpiller siden midten af 1800-tallet. Men hvordan ser det ud med engagementet anno 2014? Er den mangeårige tradition for folkelig oplysning gennem foreningslivet ved at blive afløst af fitness.dk og Facebook?

Det diskuterer 21 forskere og foreningsrepræsentanter i bogen ”Folkestyrets rugekasser. Frivillige foreninger og folkestyre”. Blandt bidragyderne er DUFs nationale chef, Bente Ryberg, der stiller skarpt på foreningslivet rolle i det moderne samfund.

Man kan hente (downloade) hele hans og Anne Hansens kapitel fra http://duf.dk/fileadmin/user_upload/DOKUMENTER/Nyheder/Eksterne_materialer/Folkestyrets_rugekasser_kapitel_4_Foreningslivet_som_demokratiets_rugekasse.pdf

Indblik i foreningslivets kompetencer 

Med afsæt i to undersøgelser, som TNS Gallup har foretaget for DUF, og eksempler fra medlemsorganisationen DUI-LEG og VIRKE og partnerskabsorganisationen Muslimer i Dialog afdækker forfatterne de byggeklodser, der gør foreningslivet til en rugekasse for demokratiet.

Og skaber myndige borgere, som tager ansvar og søger medindflydelse i demokratiet.

Artiklen viser, hvordan der i foreningslivet opbygges ”demokratisk selvtillid”, ”forståelse for andres politiske holdninger”, ”socialt engagement”, og der skabes ”social kapital og demokratiske normer”.

Det er ifølge DUF nogle af grundene til, at unge foreningsaktive også oftere end andre unge påtager sig offentlige tillidshverv.

Samtidig er det ifølge Bente Ryberg disse komponenter, der gør, at unge aktive i DUFs medlemsorganisationer oftere engagerer sig i politiske råd og organer lokalt, har højere tillid til demokratiske institutioner, interesserer sig mere for politik og deltager mere i politiske aktiviteter.

Mere end både andre foreningsaktive og personer, som aldrig har været en del af foreningslivet.

Skal appellere bredere

Læs videre på http://duf.dk/nyheder-og-analyser/nyhed/ny-bog-hvor-er-foreningslivet-paa-vej-hen