Ny dagsorden for global sameksistens sættes i København

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Et ambitiøst initiativ har siden februar arbejdet på at skabe et vendepunkt i konflikten mellem Danmark og den muslimske verden, foranlediget af et dansk dagblads beslutning om at publicere en række karikaturtegninger af profeten Muhammed, hedder det i en pressemeddelelse onsdag.

Bag initiativet, der er taget af Huset Mandag Morgen, står 22 fremtrædende og indflydelsesrige danskere. Under overskriften “Co-existence of Civilizations” ønsker de at sætte en ny dagsorden for det globale samvær. Initiativet kulminerer med det internationalt topmøde – The Copenhagen Lab of Co-existence -, der finder sted i København i efteråret 2006.

”Det var i Danmark, at den aktuelle krise begyndte. Derfor må det være i Danmark, at en ny dialog og en ny form for global tænkning begynder. Muligheden for at præge verden har sjældent været bedre for Danmark. Og aldrig har ansvaret været større,” hedder det i oplægget til projektet.

Komiteen bag udspillet tæller bl.a. imam Abdul Wahid Pedersen, formand for Forum for Kritiske Muslimer Sherin Khankan, Københavns biskop Erik Norman Svendsen, overrabiner Bent Lexner, rektor ved Købehavns Universitet Ralf Hemmingsen, direktør Jørgen Poulsen, Dansk Røde Kors, professor Jørgen Lund, Uffe Ellemann-Jensen og Mads Øvlisen (se også længere nede).

– Forhåbentlig kan vi nå frem til en platform eller nogle spilleregler for, hvordan vi skal håndtere lignende kriser i fremtiden, siger Zubair Butt Hussein, talsmand for Muslimer i Dialog og medlem af komiteen.

Lektor Jørgen Bæk Simonsen fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet vurderer, at initiativet har gode muligheder for at skabe lydhørhed i den arabiske verden, fordi man her har meget udbredt mæglingskultur og derfor vil opfatte udspillet meget positivt.

I oplægget Co-existence of Civilizations formulerer initiativet opgaven i følgende 4 punkter:

– Indbyde en bred kreds af organisationer, virksomheder og nøglepersoner til en dialog om forholdet mellem civilisationer. En dialog, som udbredes til den brede offentlighed via møder, høringer, indlæg i den offentlige debat, etablering af en debatportal mv.
– Etablere relationer til andre internationale institutioner og aktører for at forankre initiativet uden for landets grænser. Inddragelsen af erfaringer, synspunkter, eksperter m.fl. fra hele verden er væsentlig for at sikre en oplyst og mangfoldig debat.
– Knytte kontakter og partnerskaber med internationale medier og globale opinionsdannere med det formål at fremme forståelsen af det fælles ansvar for at løse krisen – og sikre den konstruktive debats internationale gennemslagskraft.
– Udarbejde indholdet for The Copenhagen Lab of Co-existence ved at identificere og prioritere de største og mest sandsynlige udfordringer, der opstår i mødet mellem forskellige civilisationer, kulturer og religioner. Den internationale debat og dialog mellem forskere, praktikere, medier m.fl. skal danne baggrund for dette arbejde.

– Læren er, at vi skal sætte os ordentlig ind i hinandens kultur. I virkeligheden kalder dette her ikke kun på mere respekt, men også mere viden om andre kulturer, siger professor Jørgen Lund.

En af opgaverne bliver at identificere og prioritere de største og mest sandsynlige udfordringer, der opstår i mødet mellem forskellige kulturer og civilisationer. Det bliver topmødets opgave at forholde sig til de udvalgte problemstillinger og indkredse mulige løsninger.

– Den krise, Danmark er bragt ud i, illustrerer, hvor vigtigt det er, at vi alvorligt overvejer de spørgsmål, som hidtil har været forsømt i globaliseringsdebatten, nemlig de kulturelle aspekter, anfører Uffe Ellemann-Jensen.

I begrundelsen for at tage initiativet skriver Mandag Morgen: ”For Mandag Morgen er det ikke blot en selvstændig pointe, men en forpligtelse, at et medie går forrest i at skabe en ny forståelse mellem Danmark og andre kulturer. Ytringsfriheden næres ikke alene gennem provokation. Dialogen og forståelsen er mindst lige så vigtige råstoffer for den frie samtale”.

Som optakt til det planlagte topmøde har initiativet stået i spidsen for at etablere et netværk af nationale og internationale organisationer, institutioner og nøglepersoner, der har en fælles interesse i at skabe en ny dialog kulturer og civilisationer imellem. Det vil sige et grænseoverskridende partnerskab med den fælles ambition at sætte en ny dagsorden for kulturernes sameksistens.

På nationalt plan har disse samarbejder indtil videre resulteret i seks Co-existence -workshops og endags-konferencer, der afvikles over foråret og sommeren 2006 som optakt til det afsluttende topmøde i efteråret.

Medlemmer af komiteen bag initiativet Co-existence of Civilizations:
Tidl. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen
Rektor Ralf Hemmingsen, Københavns Universitet
Næstformand Tine Aurvig-Huggenberger, LO
Talsmand Zubair Butt Hussain, Muslimer i Dialog
Direktør Nanna Hvidt, Dansk Institut for Internationale Studier
Projektleder Michael Irving Jensen, Center for Kultursamarbejde med Udviklingslandene
Formand Sherin Khankan, Forum for Kritiske Muslimer Direktør Morten Kjærum, Institut for Menneskerettigheder
Adm. direktør Ole Krogh, HTSA
Overrabbiner Bent Lexner, Det Mosaiske Trossamfund
Direktør Jørn Lund, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
Tidl. ambassadør Jørgen Ørstrøm Møller
Imam Abdul Wahid Pedersen
Professor i konfliktløsning Vibeke Vindeløv, Københavns Universitet
Generalsekretær Jørgen Poulsen, Dansk Røde Kors
Ansv. chefredaktør Erik Rasmussen, Huset Mandag Morgen
Adjungeret professor Jørgen Bæk Simonsen, Carsten Niebuhr Afdelingen, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet
Direktør Christian Stadil, Hummel
Biskop Erik Norman Svendsen, Københavns Stift
Institutleder Ingolf Thuesen, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet
Bestyrelsesformand Mads Øvlisen, Novo Nordisk A/S

For mere viden om arrangementer og det samlede initiativ se www.coexistenceofcivilizations.org
eller kontakt presseansvarlig Ida Strand på tlf. 33 93 93 23 el. 26 28 09 53.