Ny Danida-støttet portal til danske virksomheder i kampen mod korruption

Redaktionen

Mange danske virksomheder, der arbejder og investerer i u-landene, risikerer at møde korruption i alle dens former.

Gennem en ny Danida-støttet “Business Anti-corruption Portal”, som lanceres fredag, er der nu hjælp at hente. Her kan virksomhederne gratis gå ind og læse om de konkrete problemer og få hjælp til at bekæmpe og undgå korruption, skriver udenrigsministeiret i en pressemeddelelse fredag.

Med den nye anti-korruptionsportal vil de danske myndigheder hjælpe de mange små og mellemstore virksomheder herhjemme med at undgå korruption. Samtidig understreger portalen, at dansk udviklingsbistand mener det alvorligt, når man har valgt en høj profil i kampen mod korruption.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V):

– Korruption er ikke kun ulovligt, det er også uansvarligt. Det er de fattigste, der rammes hårdest af korruptionens negative spiral. Nu får de mange små og mellemstore danske virksomheder hjælp til at slå fra sig i kampen mod korruption.

– Portalen sætter ikke kun fokus på problemerne, men giver samtidig virksomhederne praktiske værktøjer i hånden. Anti-korruptionsportalen viser, hvordan det offentlige og det private Danmark tilsammen kan bekæmpe korruption, anfører hun.

Portalen business-anti-corruption.com er opbygget som en “one-stop-shop” for virksomhederne i kampen mod korruption.

De vigtigste dele er:

– Landeprofiler med detaljerede oplysninger om korruption opdelt efter økonomisk sektor.
– Due diligence (overvågnings)-værktøjer om, hvordan man undgår korruption.
– Integritetsværktøjer om, hvordan man formulerer en egen Code of Conduct og procedurer for intern rapportering og træning.
– Links til lokale og internationale organisationer, som kan hjælpe virksomheder med at bekæmpe og undgå korruption.
– Et anti-korruptions træningsmodul.

Projektet er finansieret med 1,1 mio. kr. under Danidas pulje for Offentlige Private Partnerskaber, og portalen er udviklet i samarbejde med Transparency International og konsulentfirmaet Global Advice Network.

Til Berlingske Tidende siger direktøren for Global Advice Network, Jens Berthelsen, at portalen foreløbig dækker 15 lande med ry for at være “mindre gennemskuelige”.

– Der er minimum 50 lande, som er værd at holde øje med i korruptionssammenhæng. Tag Mozambique f.eks. Der er en grund til, at meget få internationale virksomheder opererer dér, siger han og henviser til portalen, hvor man kan se, at det er gået ned ad bakke på dette område i det ellers fremgangsrige sydøstafrikanske land, som modtager så megen dansk bistand.

Jens Berthelsen anfører, at portalen “hele vejen igennem arbejder med åbne kilder”, og at der kun står oplysninger, som “er verificeret og vi 100 procent kan stå inde for”.

Portalen har allerede vakt betydelig international opmærksomhed. Den vil blive stillet til rådighed for FNs Global Compact og blive præsenteret i OECD senere på året, hedder det fra udenrigsministeriet.

Mere information hos Helle Johansen ([email protected]) tlf. 33 92 02 55 i Danida eller Jens Berthelsen i Global Advice Network ([email protected])/ tlf. 60 88 10 44).

Læs mere på www.business-anti-corruption.com – Portalen er tilgængelig fra i dag fredag.