Ny Danida-strategi går mere i dybden med støtte til demokrati og politiske partier i u-landene

Redaktionen

Danida har nu barslet med en ny strategi for demokrati og menneskerettigheder i samarbejdet med u-landene om bistanden, skriver udenrigsministeriet i en pressemelding torsdag.

En ny prioritet er at gå mere i dybden med demokratiske politiske processer og sætte fokus på politiske partier og parlamenter som vigtige aktører for at skabe positive forandringer i Danmarks samarbejdslande indenfor bistanden.

Et middel hertil vil være direkte støtte til at opbygge/styrke kapaciteten af politiske partier i Den 3. Verden – en ide, som Socialdemokraterne luftede sidste år og VK-regeringen ser ud til at have tilsluttet sig.

I anledning af den nye strategi siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V):

– Fremme af demokrati og menneskerettigheder på globalt plan står som en central målsætning i regeringens udenrigspolitik. Dette blev understreget tidligere på året, da regeringen lancerede en ny samlet strategi for det internationale menneskerettighedsarbejde, der tog udgangspunkt i de aktuelle udfordringer, der følger af globaliseringen på menneskeretsområdet.

– Men det understreges i høj grad også af, at dansk udviklingsbistand gennem mere end 2 årtier målrettet og vedholdende har støttet indsatser i u-landene med sigte på at bidrage til en stabil demokratisk udvikling og fremme og beskyttelse af menneskerettighederne i vore partnerlande.

– Markeringen af 60 året for FNs Verdenserklæring for Menneskerettigheder minder os om, at respekten for menneskerettigheder desværre fortsat ikke er en selvfølge, ligesom demokrati ikke er det.

– En indsats på disse områder er derfor stadig højst aktuel, og regeringen har i Strategien for Demokrati og Menneskerettigheder i Udviklingssamarbejdet valgt at konsolidere den hidtidige indsats samtidig med, at der peges på nye fokusområder for det fremtidige arbejde.

– En ny prioritet er at gå mere i dybden med demokratiske, politiske processer, med fokus på politiske partier og parlamenter som vigtige aktører for at skabe positive forandringer.

– Endvidere bliver der fokus på opbygningen af retssystemer, der giver adgang til de fattigste og mest f.eks. ved hjælp af uformelle retssystemer, der har vilje og evne til at overholde menneskerettighederne. Og på alle fronter skal vi fremme kvinders aktive deltagelse i udviklingsprocesserne og imødegå ulighed og diskrimination.

– Strategien er retningsgivende for både de tematiske programmer for god regeringsførelse, demokrati og menneskerettigheder i programsamarbejdslandene og for al anden dansk finansieret bistand, herunder det multilaterale samarbejde.

– Det er mit håb, at denne strategi kan medvirke til at konsolidere og styrke den indsats udviklingssamarbejdet bidrager til, men det er samtidig vigtigt for mig at understrege, at et vellykket resultat er helt afhængig af det gode og tætte samarbejde, vi har med partnerne i vores samarbejdslande og med andre nationale som internationale aktører på området, slutter Tørnæs.

“Democratisation and Human Rights for the Benefit of the People” findes på
http://www.um.dk/NR/rdonlyres/B646AD00-2282-448A-88D9-F10243D00625/0/strategifordemokratiogmenneskerettighederiudviklingssamarbejdet.pdf