Ny dansk film: Krigen i Irak forsinker udryddelsen af polio

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Polio, en af verdens mest frygtede sygdomme, er tæt på at være udryddet. Men krigen i Irak har fået antallet af poliotilfælde til at vokse. Det viser en ny dansk dokumentarfilm, der vises på DR 2 onsdag den 23. november, fremgår det af en pressemelding.

I dag er der kun ca. 1.500 polio-tilfælde om året, mens sygdommen tidligere lammede eller dræbte millioner. Så sent som i 1988 fik mere end 350.000 børn årligt konstateret den frygtede sygdom.

Det drastiske fald i polio-tilfælde skyldes vaccinationen af 2 milliarder børn og en global indsats, der har involveret 200 lande, FN-organisationer, Rotary og mere end 20 millioner frivillige verden over. Det er den største fælles sundhedsindsats i verden nogensinde.

Polio skulle efter planen have været udryddet i 2005. Men en ny dansk dokumentarfilm viser, hvordan krigen i Irak har lagt hindringer i vejen – især i muslimske lande.

I det nordlige Nigeria gik hele polio-vaccinationsprogrammet i stå, da befolkningen i 2003 boycottede vaccinen på opfordring af lokale imamer. Boycotten skyldtes rygter om, at den amerikansk producerede vaccine indeholdt bla. hiv-virus og var del af et anti-muslimsk komplot forbundet til konflikten i Irak.

Konsekvensen var mange nye polio-tilfælde, og sygdommen spredte sig til de omliggende lande.

Antallet af polio-tilfælde vokser flere steder i verden i disse år. Nigeria udgør ifølge novembers polio-rapport fra WHO den største trussel mod udryddelsen af sygdommen. Vaccinationerne er startet igen, men Nigeria tegner sig for 37 procent af alle nye tilfælde af polio i verden.

– Hele verden vil være sårbar, indtil situationen i det uvejsomme Nigeria er under kontrol, siger Bruce Aylward, der er chef for The Global Polio Eradication Initiative. Han er også en af hovedpersonerne i den nye danske dokumentarfilm Det sidste barn.

Filmen er lavet af Merete Borker, der i flere år har fulgt kampen mod polio.

– Filmen viser, at polio-indsatsen skal overkomme geografiske, religiøse og kulturelle grænser. Blot et enkelt polio-tilfælde kan starte en hel epidemi, så inden det sidste barn er vaccineret, er polio ikke udryddet, siger hun.

Det sidste barn har premiere 23. november i Cinemateket i København, og den vises på DR 2 samme aften kl. 23.40. Filmen er produceret af Jensen & Kompagni i samarbejde med DR2 med støtte fra Filminstituttet m.fl.

Yderligere oplysninger:
Global Polio Eradication Initiative: www.polioeradication.org/
Definition af polio m.m.: www.who.int/mediacentre/factsheets/fs114/en/
Billeder af kampen mod polio kan downloades i printkvalitet og bruges gratis. Se her: www.polioeradication.org/features/photos/photogallery.asp
Bruce Aylward, chef for The Global Polio Eradication Initiative. Han rejser meget, men kan kontaktes via WHO-pressemedarb. Sona Bari, [email protected], tlf. 0041 227911476 /0041 794755511
Jens van der Watt, Landssekretær Rotary Danmark, [email protected], tlf. 38 80 40 08. Rotary har i mange år haft polio som mærkesag, og været en vigtigste samarbejdspartner i den globale indsats mod polio. Det er blandt andet via Rotary, at mange af de millioner af frivillige er rekrutteret.
Vibeke Haslund, direktør i Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede, tlf. 36 73 90 00
Filminstruktør, Merete Borker, [email protected], tlf. 22 64 01 41 / 35 36 17 66
For flere oplysninger om interviewpersoner eller interviews se faktaark eller kontakt kommunikationskonsulent, Jensen & Kompagni, Katja Iversen, [email protected], 61 69 57 37

Om polio, politik og det sidste barn

Polio – også kaldet poliomyelitis eller børnelammelse – er en sygdom, hvor virus angriber de nerveceller i rygmarven, som aktiverer musklerne, hvilket kan medføre lammelser. Polio rammer primært børn under 5. I dag er ca. 20 millioner verden over invalideret af polio, heraf ca. 8000 i Danmark.

I 1988 var polio udbredt i flere end 125 lande på 5 kontinenter. Der var årligt over 350.000 tilfælde af polio, der gav børn lammelser.

Der findes ingen behandling for polio, og det kan kun forebygges gennem immunisering. Polio er en epidemisk sygdom, og så længe den findes ét sted, skal alle børn over hele jorden vaccineres.
Så sent som i 1992 var der et udbrud af polio i Holland, blandt en religiøs gruppe, der nægtede at lade deres børn vaccinere. Den europæiske region blev erklæret fri for polio i 2002.

I 2002 blev der vaccineret 168 millioner børn på blot en dag i Indien, der er et af de hårdest ramte lande. Danida har været stærkt involveret i kampen mod polio i Indien, bl.a. gennem et landsdækkende polioovervågningssystem.

Der er indtil 15. november registreret 1.499 tilfælde af poliosmitte i verden i år. Det er flere tilfælde end de sidste 2 år. WHO siger, at polio i dag, i 2005, er “endemic” i 6 lande: Nigeria, Indien, Pakistan, Niger, Afghanistan og Egypten.

Derudover er 10 lande reinficeret. Især Indonesien og Yemen er lige nu hårdt ramt.
Nigeria er det land i verden, der udgør den største risiko mod polioindsatsen. Landet tegner sig for 37 pct. af alle tilfælde af polio, og smitten spreder sig til de omkringliggende lande. Dette skyldes bl.a. modstand mod at lade børn vaccinere.

Polio og politik

Kampen mod polio er primært en succeshistorie. Men Irak-krigen og terrorangrebene mod World Trade Centre i 2001 har sat sit præg på kampen mod polio.

Mens polioprogrammet i store dele af verden har vist sig at være en enestående succes, opstod der efter starten af Irak-krigen store problemer i blandt andet det nordlige Nigeria, hvor befolkningen er muslimer. Her havde der været vedvarende rygter om, at USA, der producerede poliovaccinen, havde en skjult dagsorden, og at vaccinen indeholder hiv-virus og steriliserende kemikalier (rygterne var ifølge WHO og UNICEF uden hold i virkeligheden, red.).

Islamiske imamer opfordrede med succes kvinderne til at boycotte poliovaccinen af frygt for, at den var en del af et amerikansk anti-muslimsk komplot. Konsekvensen har været mange nye tilfælde af polio i Nigeria, der har spredt sig til omliggende lande som Tchad og Sudan.

I 12 måneder blev der ikke vaccineret mod polio i Nigeria. Man er nu i gang igen, men indsatsen er sat i hvert fald et år tilbage, og den store udfordring er lige nu at få polio i Nigeria inddæmmet og bekæmpet de nye epidemier, der i dag er kommet i tidligere polio-fri lande. Indtil det sker, vil verden være udsat.

Om dokumentarfilmen “Det sidste barn”

I sin dokumentarfilm “Det sidste barn” tager filminstruktøren Merete Borker os med til de egne i Indien og ikke mindst Nigeria, hvor kampen mod polio foregår. Hun besøger lerhusene i støvede afrikanske landsbyer og slummen i de indiske byer sammen med de vaccinationshold, der ikke bare kæmper mod sygdommen, men også mod politiske intriger, borgerkrige og de lokales mistro.

“Er det virkelig poliovaccine og ikke HIV-virus fra USA, I giver os”, spørger f.eks. nigerianske kvinder. Og hvordan er det muligt at vaccinere 170 millioner børn i Indien på én dag? “Det sidste barn” er historien om, at det nytter at gøre en indsats. At der i verden trods alt er vilje til at tage vare på børns liv.

Filmen har premiere 23. november i Filmhuset klokken 19.00. Der kan bestilles billetter på 33 74 34 12. Filmen vises på DR2 onsdag den 23. november kl. 23.40.

Skoler, biblioteker, institutioner og foreninger kan købe filmen online på DFIs hjemmeside: katalog.dfi.dk

Varighed: 43 min.
Instruktør og manuskriptforfatter: Merete Borker
Producent: Lasse Jensen, Jensen & Kompagni A/S med støtte fra Det Danske Filminstitut, Undervisningsministeriet, Udenrigsministeriet, US Aid, WHO, Hotelejer Andreas Harboes Fond, Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede (PTU) i samarbejde med Danmarks Radio

Mere om filmen: www.dfi.dk/sitemod/moduler/katalog/filmside.asp?pid=8670&filmid=10520
Filminstruktør, Merete Borker, [email protected], tlf. 22 64 01 41 / 35 36 17 66
Producer: Lasse Jensen, Jensen & Kompagni A/S, [email protected], tlf. 20 27 80 77