Hvad er geotermisk energi?
Geotermisk energi stammer fra jordens indre. I jordens kerne ligger temperaturen konstant på omkring 5.500 grader, en temperatur, som svarer til den, man finder på solens overflade. Varmen stammer dels fra de radioaktive processer i jordens indre, dels fra den varme, der blev fanget i jordens indre, da jorden blev dannet.
Nogle steder på jorden findes varmen meget tæt på jordens overflade. Det er områder med vulkansk aktivitet og varme kilder. Island er et godt eksempel på et sted med stor vulkansk aktivitet og mange varme kilder. Her er der så høje temperaturer, at den geotermiske energi kan udnyttes til elproduktion. I områder, hvor der ikke er vulkansk aktivitet som i Danmark, ligger varmen meget længere nede.
Kilde: NOAH
Den grønne jernbane, der allerede blev officielt indviet i oktober 2016, løber mellem Etiopiens hovedstad og den strategisk godt beliggende havneby Red Seaport i Djibouti.
For Etiopien er den nye, bæredygtige transportrute et vigtigt skridt i landets økonomiske udvikling, da det er en indlandsstat uden adgang til havet.
Da Djibouti har oplevet en øget efterspørgsel på elektricitet, en stigning på 75% det sidste årti, samt et behov for prissænkning i landet, spiller geotermisk energi en nøglerolle i Djiboutis udvikling og energi-fremtid.
Djibouti fører en ambitiøs energi-politik og satser på at nå et mål med 100 procent grøn energi i 2020.
En repræsentant fra Etiopien proklamerede ved den netop overståede IRENA General Assembly (IRENA er en organisation der støtter lande i overgangen til ren energi) at planen er, at jernbanen i fremtiden udelukkende skal drives med strøm fra vedvarende energikilder.
Da den geotermiske udvikling er i fuld gang, ikke langt fra jernbanen, i både Etiopien og Djibouti, kan verden måske snart se et tog, der kører på strøm fra vulkansk aktivitet.
Jernbanen er konstrueret af kinesiske China Railway Group og China Civil Engineering Construction Corporation. Det siges at rejsetiden mellem Addis Ababa og Djibouti er nedsat fra en uge til ti timer.