Ny EU-rapport: Racismen trives rundt om i Europa

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Der er stadig behov for at sætte alle sejl til, hvis man skal bekæmpe diskrimination i Europa, viser en ny rapport fra EUs Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA).

Den peger bl.a. på, at tallene for racistisk motiveret kriminalitet og vold er steget både i 2005 og 2006 og at mekanismerne til at indsamle oplysninger om diskrimination ikke fungerer godt nok.

I rapporten peger FRA på, at problemerne er størst på arbejdsmarkede, i bolig- og og uddannelsessektoren. Ifølge rapporten handler det bl.a. om, at EU-borgere ofte bliver diskrimineret indenfor disse områder, hvis de har et fremmedklingende navn.

Man kan også læse i rapporten, at racistisk betonet vold i Danmark er steget med 70 procent fra 2000 til 2005. Den påpeger samtidig, at antallet af anmeldte sager i Danmark stadig ligger langt fra f.eks. Storbritannien eller Sverige, hvor der er langt flere registrerede sager.

Mangler viden om rettigheder

Institut for Menneskerettigheder (IMR) beklager den europæiske udvikling. Især peger instituttet på, at der ifølge rapporten stadig mangler viden om diskrimination og rettigheder hos de grupper, der bliver udsat for diskrimination.

– Det er et stort problem, som vi er meget opmærksomme på. Hvis ikke disse grupper kender deres rettigheder, anmelder de måske ikke sagerne, og så har vi altså ikke et realistisk billede af, hvor slemt det måske står til, siger afdelingsleder hos IMR, Birgitte Kofod Olsen, der dog hæfter sig ved flere lyspunkter i rapporten.

– F.eks. er EUs direktiver mod diskrimination begyndt at få effekt gennem medlemslandenes lovgivning. Og nogle af de initiativer og kampagner, som IMR har været med til at gennemføre herhjemme, har medført større opmærksomhed blandt politikere, medier og offentlighed. Flere er ganske enkelt klar over, at der er behov for at bekæmpe diskrimination, forklarer Birgitte Kofod Olsen.

IMR er en af de organisationer i Danmark, der har været med til at oplyse om de EU direktiver, der forbyder diskrimination, via kampagner, undervisning og andre tiltag.

Eksempelvis overrækker instituttet en gang årligt en pris til danske arbejdspladser, der er bedst til at sikre deres medarbejderes rettigheder og fremme mangfoldighed.

Om FRA

Agenturet for Grundlæggende Rettigheder (FRA) hed tidligere Det Europæiske Observationscenter for Racisme og Fremmedhad (EUMC).

EUMC blev nedlagt i 2006 og genåbnet som FRA med et bredere mandat og med en tredobling af antallet af ansatte fra 37 til 100. FRA ser ikke blot på racisme, fremmedhad eller antisemitisme, men vurderer også diskrimination på grundlag af alder, køn, religion og seksualitet.

FRAs hjemmeside hedder http://fra.europa.eu/fra/index.php

Yderligere oplysninger hos Martin Lassen-Vernal, Institut for Menneskerettigheder, tlf. 32 69 89 27, mobil 31 57 31 53, e-mail: [email protected]