Udbredt korruption og den lokale magtelites skraben til sig af rigdom på bekostning af et støt voksende antal fattige. Sådan var i grove træk billedet af Kenya under præsident Daniel arap Moi op gennem 1990erne og i starten af dette årtusind. Efter et demokratisk valg og et ublodigt regeringsskifte i 2003 ser fremtiden i det store østafrikanske land nu en del lysere ud.
Under præsident Mois misregering af Kenya fik mange udenlandske donorer nok. Udenlandske ambassader i Nairobi blev lukket, rådgiverne rejste hjem og den internationale donorkreds genlød af lyden af pengekasser, der blev klappet i for fortsat udviklingsbistand til Kenya.
Men Danmarks politiske reaktion på den korruption, som var så udbredt, var at blive i landet og omgå de centrale myndigheder ved at yde projektbistand på lokalt niveau.
Baggrunden for den danske beslutning om at blive i Kenya var, at det var muligt at gøre en indsats til gavn for de fattige i landet uden at støtte regimet. Danmark kunne ved at skrue blusset ned være klar til at udvide bistanden, så snart Moi-regeringen var væk – i stedet for at miste det lokale netværk og viden om politiske og sociale forhold, der er så vigtig for et effektivt bistandssamarbejde.
En uafhængig evaluering konkluderer nu, at beslutningen om at blive i Kenya under Moi-årene var på sin plads. Den danske tilstedeværelse sikrede kontinuitet i bistanden og gav værdifulde resultater i en politisk vanskelig tid i Kenya, fremgår det af en pressemeddelelse fra Danidas evalueringskontor fredag..
Evalueringen finder “god grund til at rose denne beslutning”.
– Den var en dristig måde at håndtere problemerne med kontinuitet i bistanden og fordrede en stor arbejdsindsats fra Danidas ansatte i Nairobi og København. Kvaliteten af den indsats, der også omfattede vanskelige politiske forhandlinger, var høj og fortjener anerkendelse, hedder det bl.a. i den uafhængige evaluering, der er udarbejdet af det internationale konsulentfirma ETC UK/East Africa/Crystal.
I alt 6 Danida-støttede projekter er evalueret, og ifølge evalueringen har alle haft rimelig succes. Bl.a. fordi det lykkedes at omgå problemer med den kenyanske regering ved at yde bistand på distriktsniveau. Evalueringen slår fast, at fattigdommen er formindsket, og folks adgang til rent vand er forbedret i de fattigste provinser, hvor Danida har fokuseret sin indsats.
På det konkrete plan roses projekterne blandt meget andet for støtten til landsbysparekasser, der udbredte opsparings- og lånemuligheder til befolkningsgrupper, som de almindelige banker ikke henvender sig. Et kritikpunkt er, at der blev arbejdet for lidt sammen på tværs af projekterne.
Evalueringen anbefaler, at Danida i fremtiden koncentrerer sig om at forbedre sundhedsydelser og levevilkår for landbefolkningen, hvilket kræver øget samarbejde på tværs af alle områder. Desuden lægges der vægt på, at alle programmer klart og tydeligt bør tage højde for følgerne af hiv/aids.
Med Kenyas nye regering, der tiltrådte i begyndelsen af 2003, tegner situationen sig bedre for det hårdt plagede land. Danida har derfor besluttet at udvide bistandssamarbejdet med Kenya. Fra at støtte enkeltstående projekter går man nu i retning af en større og mere langsigtet satsning indenfor landbrug, sundhed, vand og sanitet, samt menneskerettigheder og god regeringsførelse.
Evalueringen blev gennemført i 2003-04 med fokus på 6 Danida-støttede projekter i Taita Taveta-distriktet (kystprovinsen) og Makueni-distriktet (østprovinsen): det Distriktsbaserede Sundhedsprojekt, Landbrugsprojektet, det Lokalsamfundsbaserede Ernæringsprogram, Vej-projektet, Landsbyhåndværkerprojektet og Landsbysparekasserne.
Evalueringen “Projects in Makueni and Taita Taveta Districts in Kenya” (nr. 2004/4) og et dansk resumé kan læses på www.evaluering.dk eller bestilles hos Danidas evalueringskontor på tlf. 33 92 10 83.
Yderligere information hos chefen for Danidas evalueringskontor, Niels Dabelstein, tlf. 33 92 00 39.