Ny filmfestival sætter fokus på global sundhed

_i7b8771
Professor Flemming Konradsen fra Københavns Universitet går til filmen
Foto: School of Global Health
Kirsten Larsen

11. maj 2021

“Nogle af dokumentarerne vil være skræmmende. Den, der sætter fokus på antibiotikaresistens, er alarmerende. Men så har vi sammensat et panel, der samler folk lidt op igen bagefter med nogle bud på, hvad vi så kan gøre ved problemet.”

Sådan lyder det fra professor Flemming Konradsen fra School of Global Health på Københavns Universitet, der er hovedarrangør af en ny filmfestival, Global Health Film Days, der sætter fokus på en række emner af betydning for den globale folkesundhed.

Flemming Konradsen har selv brugt rigtig meget tid på at besvare journalisters spørgsmål om Covid-19, vacciner og andet pandemi-relateret, specielt når det handler om forholdene i den fattigere del af verden. Nu, siger han, er det på tide at brede perspektivet lidt ud. For coronapandemien har tydeligt vist de fleste af os, hvordan omstændighederne i ét land kan påvirke folks sundhed og velbefindende på den anden side af kloden.

Filmen ‘Unseen Enemy’ fra 2017 viser, hvorfor verden vil blive ramt af en pandemi – som det skete få år efter:

“Den forbundethed gælder ikke kun smitsomme sygdomme, men vi kan bruge det fokus, vi har fået under pandemien, på en masse andre sammenhængende problemstillinger, som alle har betydning for menneskers sundhed,” siger Flemming Konradsen.

Der er noget at lære af andre
Derfor tager festivalens dokumentarer fat på emner som klimaforandringer, fødevareproduktion, forurening, sundhedspolitik, mental trivsel, reproduktive rettigheder, nye behandlingsformer, arkitektur, ret til behandling og antibiotikaresistens.

Som allerede skrevet vil nogle af filmene skræmme eller bekymre, mens andre vil åbne vores øjne for, at der er noget at lære af andres erfaringer og løsningsmodeller.

“Dokumentareren om fødevareproduktion for eksempel vil nok udfordre vores nationale selvforståelse og åbne vores øjne for, at der er meget, vi kan lære af andre.”

Alle dokumentarer bliver efterfulgt af en debat med fagpersoner og beslutningstagere i et panel, som publikum kan stille spørgsmål til.

København Universitet har allieret sig med blandt andre Cinemateket, garvede dokumentarfolk og studerende om denne første udgave af filmfestivalen, som primært foregår i København, men slutter af med en enkelt forestilling i henholdsvis Odense, Aalborg og Aarhus.

Og noget af det, sundhedsprofessoren håber på, er, at filmene skaber debat på tværs af generationer og faggrænser. Vi har en tendens til at tale i siloer. Ældre taler ud fra deres erfaringer, unge taler meget om fremtiden – begge perspektiver er vigtige.

Global Health Film Days finder sted fra den 16.-27. maj. Programmet, retningslinjer og billetter kan findes på Global Healths hjemmeside.