Danmark har bistået Uganda med effektiv, innovativ (nyskabende/nytænkende) bistand af høj kvalitet igennem næsten 2 årtier efter indførelse af mere fredelige tilstande fra januar 1986, da præsident Yoweri Museveni overtog regeringen.
Vi har sat mange tydelige fingeraftryk på udviklingen inden for sundhed, biveje, forsyning af rent drikkevand, og opbygning af lokalt folkestyre. Det er hovedkonklusionen på en ny, omfattende uafhængig evaluering af den danske bistand til landet fra 1987 til 2005.
Evalueringen er udført for Danida og Premierministerens kontor i Uganda af det britiske Oxford-firma Mokoro a/s under ledelse af chefkonsulent Stephen Lister, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.
Evalueringen blev offentliggjort torsdag i København.
Danmark var blandt de donorer, der først vendte tilbage efter de kaotiske år under Idi Amin og Milton Obote, og Uganda har fyldt meget i dansk bistand lige siden.
Fra 1996 til 2000 var Uganda den næststørste modtager af dansk bistand, og på sit højeste, i 2001, var den danske bistand på 472 mio. kr. Den er senere faldet til ca. 350 mio. kr. om året. Tilsammen har den danske bistand udgjort mere end 5 milliarder kr., svarende til 7 procent af al bistand til landet.
Evalueringen er baseret på gennemgang af dokumenter og interviews med ikke færre end 186 ugandesere og andre nøglepersoner, der har været involveret i det danske program, om hvordan de ser på den danske bistand til det østafrikanske land.
Evalueringen omfatter det bilaterale landeprogram, den danske personel-bistand, bistanden via NGOer og Privat Sektor Programmet.
Metodisk har evalueringen vurderet landets samlede udvikling, den internationale bistands bidrag hertil og endelig hvilke særlige fingeraftryk, den danske bistand har afsat.
Overordnet konkluderes, at den danske bistand generelt har været af høj kvalitet, og der sættes pris på Danmarks bidrag til Ugandas fremgang.
Kun et meget uambitiøst bistandsprogram ville være fri for fodfejl, og det er bemærkelsesværdigt, at den danske bistand ikke er gået efter de lette opgaver eller løsninger, men har valgt vanskelige indsatser som landbrug og god regeringsførelse.
Men evalueringen finder også, at den danske bekymring for tilstrækkelig regnskabsaflæggelse og behovet for synlighed af den danske bistand har medført, at Danmark er overforsigtig i forhold til at benytte regeringens egne systemer og yde budgetstøtte.
Evalueringen finder Ugandas politiske og økonomiske udvikling imponerende over de sidste 2 årtier. Uden bistand ville landets økonomiske vækst helt sikkert have været langsommere, den politiske stabilitet ville måske også være truet og flere mennesker stadig være fattige.
Selv om der er bekymring i forhold til landets afhængighed af bistanden, har den (donorerne, red.) ikke været i stand til at købe sig til afgørende indflydelse.
Siden evalueringen blev indledt, har Danmark besluttet at tilslutte sig den fælles donorstrategi for Uganda. Den nye måde at arbejde på skaber udfordringer i forhold til at synliggøre og retfærdiggøre den danske indsats over for offentligheden herhjemme.
Det betyder også, at Danmark skal være med i den tiltagende arbejdsdeling blandt donorerne og derfor indsnævre sine aktiviteter i Uganda.
Evalueringen anbefaler at
– Danmark bevarer sit engagement i sundhedssektoren, der bygger på så mange års erfaringer;
– at Danmark viser fortsat interesse for decentralisering og forsøger at arbejde for bedre koordinering på området gennem den fælles donor-strategi,
– at den danske støtte til menneskerettigheder og god regeringsførelse fortsættes, og
– at Danida bevarer sit engagement i landbrugssektoren.
I landbrugssektoren skal vi aktivt medvirke til at gøre noget ved de svagheder, som sidste års evaluering af Ugandas moderniseringsplan for landbruget har afsløret – f.eks. ved øget støtte til kvinders adgang til jord.
Endelig anbefales, at Danmark aktivt indgår i analysen af og processen omkring den fælles donorstrategi for Uganda, hvor man også skal forholde sig til den rette balance mellem forskellige bistandsformer i de enkelte sektorer.
Danida anerkender evalueringsholdets bestræbelser for at fuldføre den vanskelige opgave at uddrage erfaringer fra næsten 20 års udviklingssamarbejde; en tidsperiode inden for hvilken bistandens modaliteter (forudsætninger) har ændret sig betydeligt.
Danida bemærker med tilfredshed, at evalueringen klart finder, at dansk bistand generelt har været af høj kvalitet, og at der er sat pris på Danmarks bidrag til Ugandas fremgang.
Det er opløftende, at man finder, at dansk bistand har været ambitiøs. Det danske bistandsprogram er ikke gået efter de lette løsninger; der er valgt vanskelige sektorer og komponenter; man har arbejdet i de mere udsatte og vanskelige miljøer i landet; og bistanden har været innovativ.
Evalueringen foreligger rettidigt, idet et kapitel af dansk udviklingsbistand udført inden for rammen af de bilaterale landestrategier hermed afsluttes.
Den yder et vigtigt bidrag til Danmarks fremtidige rolle som deltager i Ugandas fælles bistandsstrategi, der ved udgangen af 2006 vil udgøre den harmoniserede bistandsstrategi for 11 udviklingspartnere (donorer) til støtte for Ugandas egen Handlingsplan for Fattigdomsudryddelse, hedder det.
Evalueringen “Danish Assistance to Uganda 1987-2005” og en dansk folkeudgave, begået af journalist Jesper Heldgaard, kan læses og bestilles på www.evaluering.dk eller bestilles hos Danidas Evalueringskontor,
tlf. 33 92 10 83.
Yderligere information hos chefen for Danidas Evalueringskontor, Niels Dabelstein, tlf. 33 92 00 39, e-mail [email protected]