Ny konvention skal sikre ældre

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

At mennesker verden over lever længere og bliver ældre, er selvsagt en god nyhed og en succes for verdenssundheden, men det stiller også nye krav til beskyttelse af ældre og ældres rettigheder.

Nu er der en ny konvention på vej, som skal sikre ældres rettigheder på en række områder.

Konventionen skal synliggøre ældres udfordringer og fremme beskyttelsen af deres rettigheder ved at tydeliggøre og stille krav til regeringer om at overholde konventionen.

Men en konvention skal også angive normer og standarder til at fremme værdighed, lighed og selvstændighed i et samfund, der nu er præget af stigmatisering, nedgørelse og problematisering af ældre.

En konvention vil således sikre ældre rettigheder i den sidste fase i livet, skriver Globale Seniorer i en pressemeddelelse.

Ældres rettigheder er usynlige

I dag er ældre sikret menneskerettigheder gennem FN’s konvention fra 1948, og i 1991 vedtog FN ”Principper for ældre mennesker”.

I 2002 vedtog man ”Madrid Handlingsplanen”, der kommer med en række anbefalinger til regeringer om hvordan de kan forbedre ældres forhold.

Imidlertid er ingen af disse initiativer forpligtende, det er op til det enkelte land at følge dem – eller lade være.

Fordi ældre menneskers rettigheder er stort set usynlige i menneskeretskonventionen nedsatte nedsatte FN’s generalforsamling i 2010 en åben arbejdsgruppe (Open-ended working group, OEWG) med det formål at styrke beskyttelsen af ældres rettigheder ved at undersøge, hvordan de eksisterende instrumenter dækker ældres rettigheder, samt hvilke huller der er og hvorvidt en ny konvention ville være fornuftig.

Den åbne arbejdsgruppe består af regeringer og civilsamfundsorganisationer, og det næste møde holdes i juli 2015 i New York, hvor civilsamfundsorganisationer fremlægger konkrete forslag til hvad en konvention burde indeholde.

FN har endvidere udpeget en uafhængig ekspert for ældre menneskers rettigheder, som rapporterer til OEWG.

Byrde, problem – eller ressource?

Med en ny FN konvention vil regeringer i alle lande få en juridisk ramme og støtte til at sikre at ældres rettigheder sikres i vores verden med en ændret demografi, hvor stadigt flere bliver ældre, mener Globale Seniorer.

Organisationen opfordrer derfor Danmark til at støtte op omkring en konvention for ældre, og at deltage aktivt i debatten på mødet i FN til juli i år.

”Der er brug for en konvention til at bekæmpe aldersdiskriminationen, hvor ældre omtales som en byrde og som et problem snarere end som en ressource,” siger Maria Justiniano, der er næstformand i Globale Seniorer.

Hun tilføjer, at en konvention også kan være nyttig til at få fokus på diskriminerende arvelovgivning, der nægter enkers ret til deres jord, eller til at gøre op med praksis, hvor ældre ikke får den sygebehandling, som de har ret til.

Konventionen skal bygges på nogle helt klare principper, for eksempel respekt, værdighed, anti-diskrimination og lighed, og udtrykke landenes generelle forpligtelser i henhold til de enkelte artikler.

”For eksempel skal den udarbejde og vedtage lovgivning, der afspejler de rettigheder der er anerkendt i konventionen, og de enkelte lande skal sikre lighed i praksis for ældre medborgere.

Derudover skal en konvention sikre ældre der er særligt udsatte såsom ældre kvinder, ældre med særlig seksuel orientering, ældre i fængsel mv.,” siger Maria Justiniano.

Den internationale organisation HelpAge har udarbejdet et detaljeret forslag til indholdet i en konvention.

Forslaget kan findes hos Globale Seniorer, mens FN’s resolutionstekst kan findes her.