FN-resolution nr. 1325 fastslog for 6 år siden kvinders ret til deltagelse i fredsprocesser. I dag har de fine ord på resolutionsdokumentet stort set ikke fået praktisk betydning.
Men varig fred efter krige og konflikter vil kun lykkes, hvis kvinderne for alvor involveres i fredsprocessen, skriver Danidas månedsblad “Udvikling” i sit seneste nummer, der er på gaden fra mandag.
I rapporten “Beyond Victimhood, Womens Peacebuilder in Sudan, Congo and Uganda” konkluderes det, at kvinder skal have særlige muligheder for at berette om seksuelle overgreb efter krigssituationer. Det hedder tillige, at den internationale krigsforbryderdomstol i Haag skal retsforfølge udøvere af seksuel vold.
Et af de afgørende steder, hvor kvindernes rettigheder fortsat ignoreres er i forbindelse med fredsopbygning. Resolutionen og anbefalingerne fra 2000 bliver åbenlyst ignoreret fra alle sider:
– Det største problem er, at de eneste, der reelt anvender resolutionen, er kvindefredsgrupperne. Resolution 1325 er på ingen måde udbredt i magtens korridorer, siger rapportens forfatter dr. Vanessa Farr.
En lignende skarp kritik i rapporten kommer fra en ugandesisk kvindelig specialist i menneskerettigheder:
– Donorlandene interesserer sig kun for de symbolske politiske budskaber. De taler om demokrati, men gør intet for at basere det på nærdemokrati, genopbygning eller beskyttelse og sikkerhed. De giver nødhjælp, men nævner ikke, hvordan den bliver anvendt. Det undrer ikke, hvorfor resolution 1325 bliver ignoreret, siger hun.
Danmark tog allerede tilbage i 2005 som første land skridtet og påbegyndte gennemførelsen af resolutionen. I lyset af rapporten vil Danida revidere og videreføre den danske handlingsplan på området.
– Seksuel vold som bevidst våben i krigsførelse hører til vor tids mest massive krænkelser af menneskerettighederne, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).
Hun har selv været med til at tage initiativ til rapporten, der blev udarbejdet af “International Crisis Group” og præsenteret i Udenrigsministeriet sidst i september.
Læs mere på www.udvikling.dk