Ny rapport om kvinders rolle i forandring mod demokrati

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

På kvindernes internationale kampdag i marts lancerer Institut for Menneskerettigheder, Afrika Kontakt, Institut for Flerpartisamarbejde og Kønsnet rapporten “Countries in Transition: Options for women’s political participation”.

Det skriver organisationerne i en pressemeddelelse mandag.

Politisk vold mod kvinder, kulturel konservatisme og mediernes diskriminerende adfærd er alle faktorer, der holder kvinder ude fra politiske processer i lande, hvor nye demokratier er under udvikling såsom Zimbabwe, Egypten og Tunesien.

Men hvordan sikres det, at kvinderne inkluderes? Og hvilke virkemidler skal tages i brug for at sørge for, at demokratiske samfund bliver opbygget med lige adgang for mænd og kvinder? Det er nogle af de spørgsmål rapporten behandler.

Rapporten er et sammendrag af konklusioner fra konferencen “Countries in Transition: Options for women’s political participation”, som blev holdt i december 2011.

Her mødtes aktivister, udvik-lingsarbejdere og forskere fra Zimbabwe, Tunesien, Egypten og Danmark, for at dele erfaringer og anbefalinger til, hvordan man skal sikre kvinders rolle i og betydning for politiske og demokratiske forandringsprocesser.

På lanceringen vil Charlotte Flindt Pedersen vicedirektør for Dansk Institut for Menneskerettigheder, Signe Bokker Bjerre, formand i Afrika Kontakt (ikke bekræftet endnu), Bjørn Førde, direktør for Dansk Institut for Flerpartisamarbejde, og Rumbidzai A. Kandawasvika Nhundu fra International Institute for Democracy and Electoral Assistance (ikke bekræftet endnu) fremhæve og diskutere rapportens konklusioner og anbefalinger.

Citater og uddrag fra rapporten:

Politisk vold mod kvinder

I Zimbabwe er magthavernes eksklusion og vold mod kvinder en strategi for at sikre deres egen position.

”Kvinder har altid været en central drivkraft i forandringsprocesser igennem Zimbabwes historie. De spillede f.eks. en vigtig rolle i befrielseskampen i 1970erne. Politisk motiveret vold, målrettet på kvinder, er derfor en vigtig måde at sikre, at Zimbabwes politiske elite forbliver ved magten.” forklarer demokratiforkæmper og professor Lovemore Madhuku fra Zimbabwe.

Kulturel konservatisme

I Egypten møder politisk aktive kvinder en kulturel konservatisme, som anser dem for både svage og underlegne på trods af, at de er på arbejdsmarkedet og at 1/4 af alle hjem finansieres af kvinder. Misforholdet mellem virkeligheden og kvindesynet er altså en vigtig barrierer for politisk deltagelse.

”Egyptiske kvinder er vigtige politiske aktører, men konservative kræfter minimerer deres politiske deltagelse. Som modsvar har en gruppe internationale muslimske feminister, så som ”Sisters in Islam” (Musawah), genfortolket koranen for at rekonstruere idéerne om kvinden og hendes rolle i politik.” forklarer Ph.d. studerende Marwa Sharafeldin fra Oxford University

Medierne diskriminerer

I Tunesien er medierne med til at ekskludere kvinderne fra politisk deltagelse.

”Tunesiske kvindelige kandidater fik kun 4 procent mediedækning ved valget i 2011 mens mandlige kandidater fik 42 pct.” forklarer Soulef Guessoum fra FNs udviklingsprogram (UNDP) i Tunesien.

”De Tunesiske medier skal give mere plads til diskussioner af kvinders politiske rolle og analysere erfaringer fra andre lande, hvor kvinder har spillet en rolle i demokratiske forandringsprocesser” forklarer hun.

Præsentationen af rapporten sker torsdag den 8. marts kl. 15 til 17 på Institut for Menneskerettigheder, Nordskov mødelokale. Wilders Plads 8H, 3. sal på Christianshavn.

Tilmelding sker til: [email protected]

Fra den 6. marts kan rapporten downloades fra Afrika Kontakts hjemmeside www.afrika.dk

Yderligere oplysninger hos:
Morten Nielsen, Afrika Kontakt, e-mail: [email protected]

Se også http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/07-12-11/zimbabwes-fremtid-afgores-af-kvinderne