Verdens mest benyttede insekticid, Neonikotinid, udgør en stor fare for alle former for bier. Det slår en ny, stor rapport fra European Food Safety Authority (EFSA) fast. Resultaterne kommer fra omkring 1.500 individuelle studier og er det største af sin slags.
Disse studier konkluderer bl.a., at mængden af skade, Neonikotinid kan forvolde på bierne, afhænger af, hvilken afgrøder de er påsprøjet. Samtidig understreger rapportens forfattere dog, at “for all the outdoor uses, there was at least one aspect of the assessment indicating a high risk.”
Neonikotinid har længe været mistænkt for at være årsag til den voldsomt dalende bestand af bier. De blev i sin tid indført som et yderst effektivt middel til at bekæmpe skadedyr på de europæiske marker ved blot at behandle de frø, der skulle sås.
Problemet med neonikotinider er, at det ikke kun er skadedyrne de kommer til livs, men også de insekter, vi har brug for – særligt bierne. Nu slår denne rapport fra EFSA fast, at selv minimale mængder af neonikontider påvirker biernes lugtesans, så de ikke kan finde tilbage til bistæderne, ligesom de reducerer antallet af bidronninger dramatisk.
Samtidig tyder studierne også på, at bierne ligefrem bliver afhængige af neonikotiniderne. Som navnet antyder, er sprøjtemidlet nemlig beslægtet med nikotin, og det får afhængige bier til at opsøge midlet igen. Derfor konkluderer studiet, at midlet udgør en stor trussel mod bierne
“The availability of such a substantial amount of data has enabled us to produce very detailed conclusions. There is variability in the conclusions [and] some low risks have been identified, but overall the risk to the three types of bees we have assessed is confirmed,” udalte Jose Tarazona, der er leder af EFSAs pesticidenhed i forbindelse med rapportens offentliggørelse.
Kan blive forbudt
Neonikotinid er da også allerede forbudt i f.eks. Frankrig og med de seneste resultater offentliggjort, er det da også meget sandsynligt at midlet vil blive forbudt i EU i næste måned. Her er der planlagt en afstemning om emnet og The Guardian kunne allerede sidste år afsløre, at et udkast fra Europakomissionen vil anbefale et forbud.
Denne anbefaling til trods vil den danske regering med Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen i spidsen, ifølge Danmarks Naturfredsningsforening stemme imod forslaget i næste måned med mindre, at der kommer en undtagelse for afgrøder der ”ikke er attraktive for bier”.