Ny strategi kan give flydende grænser mellem eksportfremme og bistand

Forfatter billede

Mogens Jensen vil opporioritere eksportfremme og det økonomiske diplomati. Men eksperter og organisationer udtrykker skepsis overfor, at penge fra puljer i udviklingsbistanden skal bruges på områder, hvor man kan udnytte synergien mellem dansk eksport og erhvervsudvikling i ulande.

Udenrigsministeriet skal i højere grad være med til at skabe dansk vækst og danske arbejdspladser, men eksperter betragter udviklingen med en vis portion skepsis, skriver ugebrevet Mandag Morgen.

Under overskriften ”økonomisk diplomati” skal danske diplomater fremover have mere fokus på, hvad der er godt for eksporten og dermed også for dansk vækst og beskæftigelse.

Det vakte da også jubel i både dansk erhvervsliv og fagbevægelse, da regeringens nye eksportstrategi blev lanceret i sidste måned under sloganet ”mere handel – nye job”.

Men det sker med beskårne budgetter, for den sparekurs, Udenrigsministeriet er slået ind på, ligger fast.

Så mens der spares på ambassader, administration og mandskab, skal diplomaterne arbejde for at indfri Mogens Jensens løfte om at give en stærk hånd til erhvervslivet, skriver Mandag Morgen.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) har lovet, at der bliver givet 155 millioner kroner til at hjælpe den ny strategi i gang – men de penge bliver taget fra puljer inden for udviklingsbistanden og brugt på områder, hvor man kan udnytte synergien mellem dansk eksport og erhvervsudvikling i ulande, oplyser Udenrigsministeriet ifølge ugebrevet.

IBIS: Glem ikke fattigdomsbekæmpelse

Efter Mogens Jensen blev minister for både handel og udvikling, er grænserne mellem eksportfremme og udviklingsbistand blevet mere flydende.

Men det møder skepsis hos blandt andet udviklingsorganisationerne, fordi de frygter en uheldig sammenblanding mellem udviklingsbistand og eksportstøtte.

”Vi skal holde fast i, at når man bruger bistandsmidler på fattigdomsbekæmpelse i ulande, så skal det bruges til noget andet, end det markedet selv kan klare,” siger Vagn Berthelsen, generalsekretær i IBIS, til Mandag Morgen.

Han peger på, at man skal passe på ikke at glemme de idealistiske indsatser for fattigdomsbekæmpelse og tilføjer, at Udenrigsministeriet endnu ikke har oplyst, hvilke puljer pengene skal tages fra.

”Det vil klæde Mogens Jensen at holde fast i opdelingen af Danida-midlerne i to puljer – en fattigdomspulje og en global pulje – så man kan holde tingene adskilt,” siger Vagn Berthelsen.

 

Læs hele Mandag Morgens artikel her (kræver login)