Ny strategi for u-landsvirket ud i offentlig høring til 22. april

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Efter flere måneders debat om en ny strategi for dansk u-landsvirke og talrige møder og konferencer på foranledning af udviklingsministeren og Danida lægges den nye strategi for udviklingssamarbejdet nu – oveni – ud til offentlig høring.

Man kan se de mange indlæg indtil nu her i U-landsnyt.dk på http://www.u-landsnyt.dk/tema/strategidebat

Dertil kommer, at mange af vore bloggere har kommenteret strategi-udkastet.

Alle interesserede opfordres til (endnu engang) at give deres mening til kende, hedder det fredag i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet, der samtidig gør opmærksom på, at høringen slutter søndag d. 22. april.

Debativeren om strategien står i kontrast til den tilsvarende debat-tavshed fra udvik-lingsministeren og Danida om den samtidigt foreslåede nye “grundlov” for bistandsvirket, som Christian Friis Bach ønsker vedtaget allerede før sommerferien ligesom strategien.

Hverken ministeren eller ministeriet har således arrangeret noget debat-møde om Friis Bachs forslag til en ny lov om internationalt udviklingssamarbejde, som han ønsker skal afløse den gældende lov. Den blev vedtaget enstemmigt af Folketinget i 1971. Høringen om det nye lovforslag udløb 16. februar.

Han udtaler fredag, at “strategien skal være med til at skabe bred opbak-ning i Folketinget og blandt danskerne til vores udviklingssamarbejde i nogle af verdens fattigste lande.”

Den nye strategi for Danmarks udviklingssamarbejde har tre overordnede mål – at bekæmpe fattigdom, fremme menneskerettigheder og skabe grøn vækst, skriver udenrigsministeriet.

Danmark vil, som noget nyt, anlægge en rettighedsbaseret tilgang til udvikling, som gør arbejdet for menneskerettighederne til både et mål for den danske indsats og et middel til at bekæmpe fattigdom.

Strategien lancerer fire strategiske prioritetsområder for bistandsvirket; demokrati og menneskerettigheder; grøn vækst; sociale fremskridt; og stabilitet og beskyttelse.

For demokrati og menneskerettigheder vil Danmark have et styrket fokus på såvel frihedsrettigheder som økonomiske og sociale rettigheder, herunder også faglige rettigheder.

Grøn vækst er en ny udviklingspolitisk prioritet, hvor Danmark skal arbejde for at fremme en økonomisk vækst i udviklingslandene, især inden for landbrug, vand og energi, hvor Danmark og danske virksomheder har meget at bidrage med.

En anden ny udviklingspolitisk prioritet er arbejdet for sociale fremskridt, sundhed og uddannelse, sociale sikkerhedsnet og seksuelle og reproduktive rettigheder.

Med fokus på stabilitet og beskyttelse lanceres bl.a. en styrket dansk indsats i skrøbelige og konfliktramte stater, hvor udfordringerne også har betydning for den regionale fred og sikkerhed.

Hertil siger udviklingsministeren bl.a.:

“Med strategien sætter vi menneskerettighederne i centrum. De er, sammen med sociale fremskridt, grøn vækst og en særlig indsats for de mest udsatte mennesker i skrøbelige stater, omdrejningspunkt for strategien”.

Udkastet til en ny strategi for Danmarks udviklingssamarbejde kan ses på
http://um.dk/da/~/media/UM/Danish-site/Documents/Danida/Det-vil-vi/Udv-strategi/Udkast%20til%20strategi%20for%20Danmarks%20udviklingssamarbejde.ashx

Yderligere oplysninger hos:
Asser Rasmussen Berling, Udenrigsmin., tlf.: 25 28 37 52.