På næste mandag den 22. juni offentliggør Institut for Menneskerettigheder en udredning med titlen ”Afviste asylansøgere og andre udlændinge i udsendelsesposition i Danmark.”
Det sker under et offentligt møde kl. 13-14:30 hos Institut for Menneskerettigheder, (i Nordskov salen), Strandgade 56, 1401 København K.
Den danske stat har gennem de seneste år iværksat forskellige tiltag for at påvirke afviste asylansøgere til at rejse frivilligt hjem – senest hjemsendelsesaftalen med Irak der betyder, at 265 irakiske asylansøgere står til at skulle tilbage i den nærmeste fremtid.
Udredningen behandler konsekvenserne af den lange opholdstid og de overhængende trusler om hjemsendelser for de afviste asylansøgere og andre udlændinge, der står til at blive udsendt af Danmark.
Derudover omfatter udredningen analyser af de menneskeretlige forpligtelser, og vil desuden komme med en række forslag til overvejelse om forbedring af forholdene for afviste asylansøgere og andre i udsendelsesposition.
– Det gør vi, fordi vi simpelthen har brug for et bedre vidensgrundlag, hvis vi fremover skal undgå nogle af de uhensigtsmæssige konsekvenser, som den nuværende lovgivning har vist at have for de afviste asylansøgere, forklarer projektleder hos Institut for Menneskerettigheder, Lisbeth Garly Andersen til menneskeret.dk.