Søndag skød og dræbte politiet i Burundi mindst to demonstranter, der deltog i protester mod præsident Pierre Nkurunzizas beslutning om at stille op til en tredje valgperiode.
Vrede demonstranter kastede med sten og byggede barrikader i gaderne i hovedstaden Bujumbura, og protesterne ventes at fortsætte mandag.
Politiet brugte vandkanoner, tåregas og i enkelte tilfælde også skarpe skud for at sprede de demonstranter, der var gået på gaden søndag.
Ifølge Burundis forfatning må præsidenten ikke sidde på posten længere end to perioder.
Oppositionen siger, at præsidentens ønske om at fortsætte på posten til trods for, at forfatningen forbyder det, er en trussel mod den fredsaftale, der i 2005 afsluttede 12 års borgerkrig i landet, skriver BBC.
Frygt for at vold blusser op
Forud for valget, der skal finde sted den 26. juni, har der været meldinger om spændinger og politisk relateret vold i Burundi, og det har sendt over 10.000 mennesker på flugt til nabolandene Rwanda og DRCongo, siger FN’s flygtningeorganisation, UNHCR.
Søndag trængte politiet og to af regeringens ministre ind på radiostationen RPA og truede med at lukke den ned, fordi den havde rapporteret om demonstrationerne, skriver nyhedsbureauet Reuters ifølge flere medier.
Oppostionen og menneskeretsgrupper frygter, at præsidentens forsøg på at klamre sig til magten kan få volden til at blusse op igen.
Bekymring i Washington
Fra amerikansk side er der dyb bekymring over udviklingen i Burundi.
“USA udtrykker beklagelse over beslutningen fra Burundis regeringsparti (…) om at tilsidesætte begrænsningerne vedrørende embedsperioder, der er nævnt i Arusha-aftalen, og pege på præsident Pierre Nkurunziza som sin kandidat til en tredje præsidentperiode,” lyder det i en udtalelse fra det amerikanske udenrigsministerium ifølge AllAfrica.
“Med denne beslutning går Burundi glip af en historisk mulighed for at styrke sit demokrati ved at etablere en tradition for fredelig demokratisk omstilling.”