En af u-landsmiljøets mest fremtrædende og kendte skikkelser, generalsekretær i Dansk Røde Kors gennem 14 år, Jørgen Poulsen, bliver fredag opstillet som kandidat til Folketinget for Ny Alliance (NA) ved det forestående valg.
Jørgen Poulsen orienterede medarbejderne i Røde Kors om skridtet torsdag kl. 10, skriver dagbladet B.T.
I en pressemeddelelse torsdag formiddag fra organisationen hedder det:
“Dansk Røde Kors generalsekretær Jørgen Poulsen har i dag overraskende meddelt, at han stiller op som folketingskandidat ved det netop udskrevne valg. Derfor har Dansk Røde Kors styrelse besluttet at udnævne sekretariatschef og stedfortrædende generalsekretær Preben Søgaard Hansen til konstitueret generalsekretær.
Jørgen Poulsen er som en øjeblikkelig reaktion på sin kandidatur bevilliget orlov med løn frem til (valget, red.) 13. november. Det sker ud fra hensynet til, at det er en grundlovssikret ret at stille op til Folketinget og føre valgkamp”.
Jørgen Poulsen har ikke tidligere været opstillet for et politisk parti, men efter eget udsagn gennem tiden været medlem af flere, skriver Politiken online torsdag.
Morgenavisen Jyllands-Posten kan hertil føje, at han i 2005 var tæt på at blive opstillet som topkandidat for Centrumdemokraterne, men at tsunamien i Sydøstasien kom i vejen, idet han ville hellige sig det enorme hjælpearbejde efter katastrofen.
64-årige Jørgen Poulsen passer som fod i hose til det nye midterpartis profil på bl.a. indvandrer- og asylområdet. Her kom netop de Røde Kors-drevne asylcentre i fokus, da VK-regeringen fremlagde forslag om at tilbyde 60 afviste asylfamilier ophold uden for centrene, skriver Berlingske Tidende.
Jørgen Poulsen kan næppe ønske sig en bedre mediemæssig optakt til sin mulige politiske karriere. Tirsdag udkom en portrætbog af/om den journalistuddannede Poulsen og tidligere på måneden udnævnte Berlingske Tidendes læsere ham til den mest troværdige organisationsleder i Danmark i dag. Han ventes opstillet som kandidat i sin sønderjyske hjemstavn.
Det er så vidt erindres aldrig før sket, at en generalsekretær i det normalt upolitiske Dansk Røde Kors på den måde bekender kulør og direkte entrer dansk partipolitik.
Organisationen har tidligere haft den socialdemokratiske veteranpolitiker, Chr. Kelm-Hansen, i toppen, men det var som præsident (1993-97). En magtfuld af slagsen imidlertid, idet Kelm gennemførte en gennemgribende demokratisering af Røde Kors-organisationen og i dag har titel af æresmedlem.
Hvis Jørgen Poulsen bliver valgt, er det også et farvel til Dansk Røde Kors. Det bekræftede den tidl. DR-reporter selv torsdag overfor DR online:
– Jeg mener ikke, det er foreneligt, at Røde Kors har en generalsekretær, der samtidig er medlem af Folketinget. Men det vil jeg overlade til bestyrelsen, siger han.
Om han kan (og vil) blive siddende, hvis han ikke bliver valgt, vil ingen i DRK tilsyneladende gætte på endnu.
Flere politikere i u-landsmiljøet
Det er set før, at danske udviklingsNGOer har politikere i første række.
Således er tidl. minister og eks-partiformand for CD, Mimi Jakobsen, generalsekretær for Red Barnet. En anden ex-partiformand (for Kristeligt Folkeparti) og minister, Jann Sjursen, sidder som generalsekretær i den katolske hjælpeorganisation Caritas Danmark.
Tidl. formandskandidat i Socialistisk Folkeparti, Pia Olsen, er politisk koordinator i CARE Danmark og formand for NGO-samvirket 92-gruppen, som beskæftiger sig med mijø og udvikling. Hun er nu folketingskandidat for SF.
En anden SF-er, der stiller op til Folketinget (i København), er den nyudnævnte forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke, Trine Pertou Mach. Hvis hun bliver valgt, ventes hun dog ligesom Jørgen Poulsen (og Pia Olsen) at gå af.
MS har allerede konstitueret en ny forkvinde under valgkampen for at “undgå misforståelser”, som det udtrykkes. Dansk Røde Kors gjorde det samme på generalsekretærposten torsdag.
I Folkekirkens Nødhjælp søgte den internationale chef, Christian Friis Bach, uden held at komme i Folketinget som kandidat for Det radikale Venstre i København ved valget i februar 2005.
Men der er trods alt et spring fra chefposten for international afdeling til at sidde i generalsekretærstolen, hvorfra firmaet tegnes udadtil. Friis Bach stiller ved dette valg op for de radikale i Nordsjælland, hvor han bor.
I Nødhjælpen søgte også den dav. politiske rådgiver, Rasmus Helveg Petersen, en politisk karriere for de radikale i 2005. Dog forgæves, han blev end ikke stillet op (i Holbæk). Han har siden forladt u-landsmiljøet.
Sidst, men ikke mindst, er der det absolutte link mellem en NGO og dansk politik i Den Danske Afghanistan Komite, hvor den konservative veteran, fhv. folketingsmedlem, cand.phil. Viggo Fischer, har været ubestridt formand siden 1987 – en af de længst siddende formænd i det danske NGO-miljøs historie.
Viggo Fischer sad 10 år i Folketinget (1984-94), hvor han i en periode bl.a. var formand for udenrigsudvalget og Det konservative Folkepartis politiske ordfører.
Han er stadig aktiv i partiet, og sad således med i en gruppe, der stod bag udarbejdelsen af forslaget til en opdateret udviklingspolitik, som blev fremlagt på det konservative landsrådsmøde for nylig.
-Søe.