(Ny version): VK hæver bistandsprocenten en anelse i år – etprocentmålet fortoner sig

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

VK-regeringen hæver u-landsbistanden med ca. 650 mio. kr. i dette finansår, fremgår det af en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet tirsdag.

Forøgelsen i kronebeløb indebærer, at bistandsprocenten stiger en anelse, nemlig fra 0,80 i 2007 til 0,81 i år.

Bistandsprocenten er den andel af vor rigdom vi giver til u-landene. Rigdommen opgøres i form af bruttonationalindkomsten (BNI).

I VK-kabinettet tredje regeringsgrundlag efter valget i november hed det, at bistanden nu gradvis skal hæves fra de 0,8 pct. Med den lillebitte procenthævelse kan regeringen sige, at den ikke – helt – er løbet fra sit løfte.

Bistanden lå under den forrige SR-regering på 1 procent af BNI, men er efter en stribe milliardbesparelser under VK havnet nede på 0,8 pct. af BNI. Med samme – vel at mærke ubrudte – tempo i stigningstakten som i år (0,01 procent) vil VK nå den ene procent i 2027, eller om 19 år.

Når bistanden trods den beskedne stigning i “procenten” i 2008 alligevel vokser i kroner og ører – 650 mio. kr., – skyldes det, at det beløb bistandens omfang beregnes af, nemlig vort samlede BNI, vokser. Dermed vokser også det beløb, der svarer til 0,81 pct.

Politiken online skriver sent mandag, at udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har afsat en særlig pulje på knap 150 mio. kr. til klimaindsatser i u-landene. Dermed står det klart, at regeringen ikke vil lægger klimapuljens midler oveni bistandsrammen, men tager klimamidlerne fra u-landshjælpen.

Det betyder, siger oppositionen, at u-landene reelt selv får lov at betale for deres klimabistand.

Der er tillige afsat 30 mio. kr. ekstra til græsrodsprojekter, som er øremærket til en indsats for kvinder og projekter i Afrika.

I den finanslov, der faldt bort med valget i november, var der afsat 20 mio. kr. ekstra til dise formål, så med de nye 30 mio. er bevillingen til NGOerne øget med i alt 50 mio. fra 2007 til i år. Den samlede NGO-bevilling er tæt på en millliard – og hele bistanden på ca. 14,5 milliarder kr.

Dermed søger Tørnæs at imødekomme voldsom kritik af den tilbagegang, som NGOerne har oplevet i deres midler, siden VK kom til.

I tirsdagens pressemeddelese fra udenrigsministeriet, der reelt kommer fra den styrende politiske minister (Ulla Tørnæs (V)) hedder det optimistisk:

Finanslovsforslaget afspejler bistandsmålsætningen fra regeringsgrundlaget om øget bistand over de kommende år. Samlet set øges bistanden i 2008 med ca. 650 mio. kr. i forhold til 2007. Heraf er ca. 150 mio. kr. øgede midler tilført i forhold til det oprindelige forslag til finanslov for 2008.

Ulla Tørnæs udtaler i forbindelse med offentliggørelsen af forslaget til finanslov for 2008:

– Regeringen har lovet øget bistand over de kommende år. Nu tager vi det første skridt. Med en bistand i 2008 på mere end 14,5 mia. kr. er Danmark stadig i top 5 over de lande, som yder mest i bistand og vi ligger langt over det niveau, som FN anbefaler. De øgede midler anvendes på de kerneprioriteter, som regeringen har meldt ud. Her vil jeg særligt fremhæve:

– Bistanden til Afrika øges med mere end 600 mio. kr. Afrika er det kontinent som har de dårligste udsigter for at nå 2015-målene og dermed det største behov for støtte;
– Oprettelsen af en ny klimapulje på 100 mio. kr., der sætter fokus på klimaforandringerne og de udfordringer, det medfører for udviklingslandene, som er dem der rammes hårdest;
– Bistanden gennem danske NGOer øges med 50 mio. kr. i forhold til 2007, herunder en særlig pulje vedrørende kvinder og hiv/aids i Afrika.
– Yderligere styrkelse af indsatsen for at fremme kvinders vilkår og muligheder;
– Fortsat højt niveau i indsatsen mod hiv/aids. Hiv/aids er ødelæggende for mange landes udviklingsmuligheder;

Regeringen forventer bred tilslutning til sin beslutning om at øge bistanden i 2008.”

Den øgede bistand i 2008 svarer til ca. 0,81 pct. af BNI. Bistanden i 2006 og 2007 var på 0,8 pct. af BNI. Danmark er dermed fortsat et af de lande i verden, der yder mest i udviklingsbistand.

De ekstra midler i 2008 går primært til Afrika, klima og NGO-indsatser vedrørende kvinder og hiv/aids. Program- og projektbistanden til Afrika øges med mere end 600 mio. kr. i forhold til 2007.

Det styrker fokuseringen af bistanden til Afrika og understreger regeringens målsætning om, at 2/3 af den bilaterale bistand i løbet af nogle år skal gå til Afrika.

Med forslaget til finanslov oprettes samtidig Klimapuljen som en integreret del af udviklingsbistanden. Klimapuljen skal anvendes ikke mindst til gavn for de fattigste lande i deres forsøg på at håndtere de udfordringer, der følger af klimaændringerne. Klimapuljen er i 2008 på 100 mio. kr. og stiger til 500 mio. kr. i 2012.

NGOerne spiller en væsentlig rolle i samarbejdet med udviklingslandene. Støtten til danske NGOers udviklingsindsatser stiger derfor 50 mio. kr. i 2008 og nyder dermed godt af den øgede bistand.

Stigningen anvendes bl.a. til at øge og fokusere NGO-puljen til særlige initiativer vedrørende hiv/aids, så puljen i 2008 mere end fordobles og samtidig målrettes hiv/aids og kvinder i Afrika.

I regeringens netop fremlagte reviderede forslag til finanslov for 2008 står der på finansministeriets website (www.fm.dk) i afsnittet under anmærkninger paragraf 1-16 på side 69 under udenrigsministeriet:

“Øget bistand der gør en forskel

Det er regeringens sigte over en årrække at øge udviklingsbistanden fra det nuværende niveau på 0,8 pct. af BNI. Der er således tilført u-landsrammen 146 mio. kr. i forhold til det oprindelige forslag til finanslov for 2008. Der afsættes dermed en u-landsramme på i alt 14.539 mio. kr., jf. tabellen nedenfor.

Såfremt ændringer i BNI-grundlaget indebærer, at den på finansloven budgetterede
ramme for udviklingsbistand kommer under 0,8 pct. af BNI, vil der efterfølgende blive foretaget en opregulering af ulandsrammen til 0,8 pct. af BNI på tillægsbevillingsloven for 2008.

Niveauet for udviklingsbistanden i de kommende år vil som anført i regeringsgrundlaget blive besluttet i forbindelse med de årlige forhandlinger om finansloven og blive prioriteret inden for de holdbare rammer i regeringens 2015-plan.

I tabellen med skønnet over Danmarks samlede udviklingsbistand i 2008 (u-landsrammen) er medtaget de skønnede udgifter, der kan rapporteres som udviklingsbistand i henhold til de internationalt standardiserede DAC-regler.

Den endelige rapportering til DAC vil for alle elementer være baseret på de faktisk gennemførte udbetalinger for 2008. Der kan derfor være afvigelser mellem de i tabellen anførte skøn og den endelige rapportering”.

Yderligere oplysninger hos chefkonsulent Erik Rasmussen i Danidas udviklingspolitiske kontor, tlf. 33 92 13 36

Læs også mere på
www.u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=13595&mode=Nyhed