Nye udfordringer til rådgivere efter omstilling i Danidas hjernetrust

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Ændring i international dagsorden får Danida til at omstille rådgivning fra sektorer til temaer

Af Hans Peter Dejgaard
artikel i “Ingeniøren” 23. marts

Fremtiden ser skidt ud for danske rådgiverfirmaer, som har vænnet sig til at arbejde med samme sektor i nogle få udviklingslande. I hvert fald hvis rådgiveren vil hyres af Danida, som reducerer sin rådgivning i Danmarks 15 programsamarbejdslande i Den 3. Verden.

Fremover vil der i stigende grad blive efterspurgt spidskompetencer indenfor tværgående emner som erhvervsudvikling, god regeringsførelse, forvaltningssystemer, budgetstøtte og finansiel styring, organisationsudvikling, ligestilling og hiv/aids.

Dette budskab stod klart for deltagerne fra en række konsulentfirmaer, efter at de havde deltaget i et møde i Udenrigsministeriet.

Her fremlagde John Nielsen som ny chef for Bistandsfaglig Tjeneste (BFT) – også kaldet Danidas hjernetrust – en handlingsplan for de næste 5 år, som viser en omorganisering af ministeriets egne 33 bistandsfaglige konsulenter.

Eftersom disse konsulenter ofte er med til at hyre danske rådgiverfirmaer til opgaverne, vil den igangsatte omstillingsproces i BFT afspejle sig i de jobs, hvor danske rådgivere hyres. Danida køber årligt rådgivning for godt 500 millioner kr.

Ændret dagsorden kræver omstilling

John Nielsen nævnte 3 eksterne årsager til BFTs omstilling.

For det første har Udenrigsministeriet/Danida gennemført en vidtgående decentralisering, hvor alle daglige beslutninger om u-landsbistanden er lagt ud til de danske ambassader.

For det andet foregår færre aktiviteter i dag i de prioriterede programsamarbejdslande, hvis samlede andel af Danidas budget er faldet de senere år.

Samtidig har der været en stigning i bistanden til områder, som har en mere direkte sammenhæng med dansk udenrigspolitik. Der anvendes betydelige beløb til konfliktlande som Irak, Afghanistan og Sudan samt til det Arabiske Initiativ. Ligesom der anvendes midler til Naboskabsprogrammet for EUs naboer mod øst og sydøst som Albanien, Kaukasus, Ukraine og det tidligere Jugoslavien.

En tredje årsag til omstillingen i BFT er ændringen i den internationale dagsorden for u-landsbistand, som sigter på at opnå større effektivitet; herunder at nedbringe de såkaldte transaktionsomkostninger, så flere midler når helt ud til gavn for den fattige befolkning.

Danida har været aktivt involveret i at opnå international konsensus omkring ”Paris Declaration on Aid Effectiveness”, som i dag har tilslutning fra over 100 lande.

Denne erklæring sigter på at opnå en effektivisering, der som omdrejningspunkt har langt større vægt på at bruge det pågældende udviklingslands egne politikker, institutioner og forvaltningssystemer.

Konsekvensen heraf vil på sigt være at opgive tankesættet om et ”Danida program”. I stedet vil vi i fremtiden se en fælles støtte til f.eks. uddannelsessektoren i Nicaragua fra Canada, EU Kommission og Danmark.

Disse ændringer har vidtgående betydning for den måde, som internationale konsulenter bruges på.

Tidligere sendte Danida 3 danske konsulenter afsted for at planlægge støtten til uddannelse i Nicaragua. I fremtiden vil der kun deltage én dansk konsulent, som måske indgår i et fælles team med med en svensker og en canadier.

Dette vil betyde en aflastning for Nicaraguas regering, som i dag bruger utroligt megen tid på at modtage besøg af en masse landes konsulenthold til at lave planlægning og evalueringer.

At udviklingen går den vej understreges af, at Danida i flere lande er i gang med at indgå i en fælles overordnet strategi på landeniveau. Dette er f.eks. tilfældet i Ghana, hvor Danmark står bag en såkaldt ”Joint Assistance Strategy” sammen med Storbritannien, USA, Tyskland, Verdensbanken og FN.

Struktur med temaer i stedet for sektorer

For BFT-chef John Nielsen er hensigten med omstillingen at styrke det faglige arbejde på tværs af sektorer samt øge fleksibiliteten til at kunne modsvare en faglig rådgivning drevet af efterspørgsel.

Som en konsekvens nedlagde BFT i januar sin gamle struktur baseret på 6 sektorer (uddannelse, landbrug, miljø mm.). I stedet er BFT nu organiseret i en matrix-lignende organisation med 21 teams indenfor en bred vifte af temaer, som afspejler hvad udenrigsministeriet og de danske ambassader efterspørger af ekspertise.

I fremtiden forventer BFT også at rekruttere nye medarbejdere, som i stigende grad kombinerer faglig ekspertise med kompetencer som kommunikation, sprog, omstillingsparathed etc.

En anden hovedfunktion for BFT bliver at gå i spidsen for kvalitetssikring og faglig udvikling af u-landsbistanden. I den sammenhæng kan BFT drage fordel af at have overtaget forvaltningen af støtte til u-landsforskning, som bedrives af forskningsinstituter i såvel Danmark som u-landene.

Den iværksatte forandringsproces i BFT er en udfordring for danske firmaer. Mange rådgivere gik fra mødet i Udenrigsministeriet den dag med noget at tænke på i forhold til omstillinger i deres egen virksomhed.

Paris deklarationen findes på OECDs hjemmeside www.oecd.org

21 temaer hos Danidas konsulenter

Danidas Bistandsfaglige Tjeneste (BFT) indledte 2007 med at organisere sine bistandsfaglige konsulenter i følgende 21 teams, som hver har en områdeansvarlig:

Menneskerettigheder og demokratisering
Reform af den offentlige sektor
Anti-korruption
Finansforvaltning
Decentralisering
Kapacitetsudvikling
Oprindelige folk
Budgetstøtte
Uddannelse
Sundhed og hiv/aids
Vand og sanitet
Landbrug
Erhvervsudvikling
Transport
Mikrofinansiering (mikrolån)
Miljø og bæredygtig energi
Ligestilling
Fattigdom
Bistand til konflitramte lande
BFTs kommunikation
Danida Development Forum.

BFT forventer, at en række af disse temaer allerede vil smelte sammen i løbet af 2007. Det drejer sig bl.a. om områderne anti-korruption, reform af den offentlige sektor, decentralisering og finansforvaltning.

BFT har oprettet en ny hjemmeside – www.danidadevforum.um.dk -, hvor der er yderligere informationer om den mere faglige side af u-landsbistanden. Her kan også findes en stribe dokumenter, som beskriver programmer støttet af Danida. På hjemmesiden er det muligt at tilmelde sig nyheder fra BFT.

Hans Peter Dejgaard er konsulent og fagmedarbejder for nyhedsmagasinet “Ingeniøren”.

Artiklen stod i “Ingeniøren” den 23. marts 2007 og er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk af forfatteren