Danmark er en deltagerne i et amerikansk initiativ for globalt at fremme ligestilling og kvinders rettigheder. Det lanceres i dag mandag af den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton, i forbindelse med FN’s generalforsamling.
Initiativet udspringer af Præsident Obama’s tale ved FN’s generalforsamling i 2011, og Danmark har sammen med en gruppe udvalgte lande indgået et partnerskab med USA om at gå forrest i kampen om at fremme ligestilling og kvinders rettigheder globalt. hedder det i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet.
Det amerikanske initiativ knyttes tilsyneladende ikke direkte til det tredje internationale udviklingsmål – MDG 3 – om ligestilling og kvinders muligheder.
I hvert fald fremgår det ikke af pressemeddelelsen, at initiativet skal ses som et led i at opnå dette udviklingsmål, der både skal ses som et mål i sig selv og som et middel til at opnå de øvrige udviklingsmål.
Netop når det gælder MDG3 har Danmark været helt i front, Gennem den internationale fakkelkampagne, som tidligere udviklingsminister Ulla Tørnæs gennemførte, blev målet sat på den internationale dagsorden.
På det internationale ligestillingsområde er Danmark således kendt som en af de stærkeste aktører.
Ideen med det amerikanske initiativ – ”Equal Futures Partnership” – er imidlertid, at de deltagende lande forpligter sig til at gå foran og arbejde med udfordringerne i deres egne lande for på den måde at fungere som inspirationskilde for andre lande. Især skal landene arbejde for at sikre kvinders deltagelse i samfundslivet og de politiske beslutningsprocesser.
Danmark har derfor i lighed med de andre udvalgte lande forpligtet sig på at nå nogle særligt vigtige mål for kerneområder inden for ligestilling.
Søvndal: Ny dynamik i kampen
”Det amerikanske initiativ er vigtigt, fordi det bidrager til at skabe ny dynamik i den globale kamp for ligestilling mellem kvinder og mænd. Det er desværre fortsat stærkt tiltrængt. Initiativet har fokus på gennemførelse af konkrete tiltag. Der er i alle lande – også i Danmark – behov for at efterleve de målsætninger om ligestilling, som landene har forpligtet sig til i det internationale samfund. Initiativet medvirker til at sætte fingeren på områder, hvor der er behov for at styrke indsatsen. Vi er selv åbne for at suge til os af gode erfaringer fra andre lande – også lande der geografisk ligger fjernt fra Danmark. Og mange lande ser Danmark – og de øvrige nordiske lande – som foregangslande, når det gælder ligestilling. Derfor støtter vi med stor glæde dette amerikanske initiativ.”, siger udenrigsminister Villy Søvndal i pressemeddelelsen.
Danmark har meldt ind med tre projekter – henholdsvis om bekæmpelse af vold mod kvinder, indsatser til at fremme kvinder i ledelse og bestyrelser og indsatser for at fremme etniske minoritetskvinders deltagelse i samfundslivet.
Der er bl.a. målsætninger om at øge kendskabet til vold i nære relationer i 75% af landets kommuner inden juli 2013, målsætninger om virksomheders forpligtelse til at fastsætte måltal for det køn der er underrepræsenteret i bestyrelser samt målsætninger om at færre unge kvinder udsættes for æresrelaterede konflikter.
Projekterne vil blive monitoreret og resultaterne af indsatsen offentliggøres i regi af partnerskabet.
Equal Futures- partnerskabet omfatter foruden USA og Danmark Australien, Bangladesh, Finland, Benin, Jordan, Indonesien, Peru, Senegal, Sydafrika, Tunesien og EU.
USA fokuserer på flere kvinder inden for videnskab og teknologi, flere kvindelige ledere og entreprenører samt indsats mod vold i hjemmet, og Jordan og Indonesien har især fokus på kvinders politiske og økonomiske ligestilling i forhold til øget politisk repræsentation og reformer af arbejdsmarkedet. Finland ser blandt andet på mainstreaming af ligestilling inden for det økonomiske og skattemæssige område.