Nyt hårdt udenrigsudspil fra Venstre kaldes “naivt” af Lene Espersen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danmark skal underminere diktaturstater som Iran og de islamiske domstole i Somalia og eksportere demokrati og ytringsfrihed, mener Venstre, som med udspillet ”Kamp for global frihed” vil stramme den aktivistiske danske udenrigspolitik.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

– Det nytter ikke noget at tale pænt til diktatorer. Vi bliver nødt til at gå imod regimerne og eksportere ytringsfrihed direkte til borgerne, så de undertrykkende styrer vælter og bliver afløst af demokrati, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V) til bladet.

Udspillet får en hård medfart af den konservative udenrigsminister, Lene Espersen.

I en presseudta-lelse via udenrigs-ministeriet lørdag siger hun, at “idéerne om, at Danmark ”gennem handling” skal un-derminere dikta-turstater og eks-portere demokrati og ytringsfrihed via radiostationer og eksport af slagord direkte til borgerne er uden tvivl velmente, men i virkelighedens verden på kanten af det naive”.

Første konkrete Venstre-initiativ skal være oprettelsen af en radiostation, ”Radio Free Somalia”, som skal drives af det danske forsvar. Derudover er lande som Yemen, Iran, Burma, Bolivia og Venezuela på Venstres liste over regimer, der skal demokratiseres.

Partiet ønsker samtidig at forlade tidligere udenrigsminister Per Stig Møllers (K) dialog-spor med ”Det Arabiske Initiativ” i Mellemøsten. – Vi har ikke opnået gode resultater med den bløde linje i ”Det Arabiske Initiativ”. Dialog skal erstattes med handling, siger Michael Aastrup Jensen til Jyllands-Posten.

I sin kommentar lørdag siger Lene Espersen videre:

– Verden står i disse år midt i mange omvæltninger med dramatiske magtforskydninger, økonomisk krise og generelt opbrud. Derfor er der brug for at holde sammen på vore naturlige og gerne nye allierede i et langt, sejt, fælles træk. Det gælder både i værdi- og sikkerhedspolitikken.

– Det er dette hårde arbejde, regeringen bidrager til f.eks. i Afghanistan gennem den militære og civile indsats, i Somalia gennem piratbekæm-pelse og udviklingsbistand, i EU ved det dansk-tyske fællesinitiativ om en mere offensiv europæisk værdipolitik og i lande som Yemen gennem det Arabiske Initiativ, som forslagsstillerne i øvrigt synes at have misforstået.

– Det Arabiske Initiativ er netop et helt konkret arbejde med f.eks. at understøtte frie medier, opbygning af ombudsmandsinstitutioner og støtte af kvindeorganisationer. Det giver således slet ikke mening, når man stiller forslag, der i nogle tilfælde kunne være faldet ind under Det Arabiske Initiativ og i samme åndedrag ønsker at nedlægge det.

– Fremme af danske og europæiske værdier forudsætter også en hård og bramfri dialog med lande som Iran, som jeg selv havde det tidligere på ugen med den iranske Udenrigsminister i New York. Men vi når ingen vegne – heller ikke i den sag – uden tæt samarbejde i EU, med USA og i FN. Og det er netop den politik, regeringen fører.

– Regeringen har gennem de sidste 9 år konsekvent forfulgt en aktivistisk udenrigspolitik. Det vil vi også gøre fremover. Udspillet fra Venstres udenrigspolitiske ordfører giver mig ikke anledning til at ændre på Danmarks udenrigspolitiske kurs, men jeg tror egentlig også, at der er grundlæggende enighed om målene, slutter Lene Espersen.