Globale Seniorer er et nyt netværk, der er ved at blive dannet af seniorer med interesse for europæisk og internationalt samarbejde. Organisatorisk er netværket tilknyttet FIC – Fagligt Internationalt Center, fremgår det af en presserundsendelse.
Mange, der i disse år går på pension eller efterløn, har stor viden og erfaring fra europæisk og internationalt samarbejde.
“Det vil være tåbeligt ikke at udnytte denne viden til at styrke debatten om europæiske og internationale spørgsmål i Danmark og benytte deres viden og erfaringer i forbindelse med internationale projekter”, hedder det.
Initiativet til Globale Seniorer er taget af personer med tilknytning til fagbevægelsens europæiske og internationale arbejde.
FIC Globale Seniorer henvender sig ikke kun til folk, der er gået på pension eller på efterløn, men også til personer, der stadig har tilknytning til arbejdsmarkedet
Selv om initiativtagerne har haft tilknytning til fagbevægelsen, er FIC Globale Seniorer også åben for andre.
Det vigtigste er interessen og engagementet, anføres det.
Globale seniorer vil sikre, at erfaringerne ikke spredes og går tabt. “Vi vil samle og dele medlemmernes erfaringer og bringe dem i spil i nye sammenhænge. Netværket er en platform for samarbejde på tværs af generationer og det er samtidig ambitionen, at vi kan udfordre til et aktivt politisk liv for alle aldersgrupper”, skriver initiativtagerne.
En række aktiviteter er ”in the pipeline”:
Aktuelle planer for 2013
Udviklingen i Europa
• Udviklingen i Europa og EU. Det er gået 40 år siden Danmark trådte ind i EF og Europa gennemlever den værste økonomiske krise siden 2. verdenskrig, med stigende arbejdsløshed og fattigdom i vores region. Hvad betyder det for udviklingen af det europæiske hus? Hvad med de danske forbehold? Hvad med EU’s rolle i verden?
Den danske model
• Eftersyn af den danske model. Vores arbejdsmarkeds- og socialmodel er et anerkendt forbillede internationalt. Men i dag er den under pres, både på nationalt og europæisk plan. Hvordan ser modellen ud, og hvordan reflekteres den i den internationale politik, i EU, i ILO, etc.? Hvad er fremtiden for modellen? Er der behov for ændringer?
Diktatorernes fald
• I mange regioner kæmper befolkningerne med at rive sig fri af diktaturernes jerngreb. Når grebet løsnes opstår muligheder, men de fører ikke uden politisk kamp til demokrati. Udviklingen i Burma er et eksempel. Globale seniorer overvejer et projekt som skal følge udviklingen på dette område i årene fremover.
Støtte til udviklingsprojekter
• For at få inspiration til at støtte og igangsætte konkrete udviklingsprojekter vil Globale Seniorer arrangere præsentationer og debatter af andre NGO’ers projekter. Målet er at oplyse, men også at finde frem til, hvor netværkets egen indsats vil række længst.
International erfaringsbank
• Globale Seniorer vil opbygge og drive en erfaringsbank på det internationale område. Databasen har oversigt over, de kompetencer og erfaringer netværket råder over. Dem vil man i konkrete tilfælde stille til rådighed for offentlige myndigheder eller andre NGO’er. Erfaringsbanken kan skabe kontakt til netop de erfaringer, der er brug for i situationen.
Orienteringsmøde i januar
Ved medlemskab af FIC Globale Seniorer får man automatisk adgang til andre FIC-arrangementer.
Det første arrangement er et møde onsdag den 9. januar 2013 kl. 10.30 – 11.30 i Udenrigsministeriet, hvor europaminister Nicolai Wammen (S) i 40-året for Danmarks medlemskab af EF – i dag EU – vil komme med et oplæg om ” En vision for Europa og verden i et 10-årigt perspektiv”
Umiddelbart i forlængelse af mødet vil der blive givet en orientering om Globale Seniorer, og det vil være muligt at komme med forslag til aktiviteter.
Tilmelding til mødet kan ske til e-mail: [email protected] eller på tlf.
20 90 15 30 hurtigst muligt, men senest den 2. januar 2013
Henvendelse om FIC – Globale Seniorer kan ske via e-mail til [email protected] eller til Per Bo på tlf. 26 70 19 44 og e-mail [email protected] eller Povl Anker Andersen tlf. 20 29 02 32.