Nyt studie: Klimaændringer gør vores føde mindre nærende

weat-2531018_960_720
Thomas Jazrawi

Jo flere klimaskadelige gasser i atmosfæren, jo færre vigtige næringsstoffer i vores føde.

Det er konklusionen i en rapport af forskere fra Harvard University offentliggjort onsdag. 

Undersøgelsen konkluderer, at 175 millioner mennesker kommer til at opleve mangel på zink og 122 millioner kommer til at lide under proteinmangel på grund af klimaskadelige udledninger i 2050. Desuden kan mere end en milliard kvinder og børn miste så meget jern i deres daglige fødeindtag, at de trues af anæmi og andre sygdomme. 

Mere end 2 milliarder mangler næringsstoffer

I dag har mere end 2 milliarder mennesker en mangel på et eller flere næringsstoffer i kroppen. Vi får generelt størstedelen af de vigtigste næringsstoffer gennem planter, og det er netop planterne, der mister indhold af de vigtige stoffer af den store koncentration af kulstof i atmosfæren, viser undersøgelsen. 

En koncentration af 550 ppm (parts per million) af CO2, gør afgrøderne 3-17% fattigere på protein, zink og jern i forhold til et CO2-niveau på 400 ppm. 

I dag har koncetrationen af kulstof i atmosfæren overskredet 400 ppm. 

Forskerne har lavet beregninger ud fra en vurdering af, at koncentrationen i 2050 vil være 550 ppm. 

Her er citater af forskerne bag studiet:

Sam Myers, lead author of the study and principal research scientist at Harvard Chan School
“Our research makes it clear that decisions we are making every day—how we heat our homes, what we eat, how we move around, what we choose to purchase—are making our food less nutritious and imperiling the health of other populations and future generations”

Matthew Smith, Harvard T.H. Chan School of Public Health