ØK-koryfæet Carsten Dencker Nielsen blev under applaus enstemmigt valgt som ny præsident for selskabet, der i september kunne fejre 50 års jubilæum.
Han fortalte kort om sin Afrika-baggrund, der tog sin begyndelse i Mombasa i 1962, da han startede som lagerforvaiter i Kilindini Habour.
Det blev indledningen på en lang karriere i udlandet hos ØK. Han blev gift i Mombasa i 1967 og samme àr udstationeret i Nigeria i tre år – i øvrigt samme dag som Biafra-krigen brød ud,
Se også Globalnyts omtale, da Carsten Dencker Nielsen fyldte 75 i august, på
https://globalnyt.dk/content/oek-koryfae-fylder-75
Erik Nørgaard trådte af efter samlet 20 år i spidsen for Afrika-selskabet og fik stående applaus fra forsamlingen.
Den nu 83-årige civilingeniør var præsident 1978-1982 og 1998-2015. Se vor omtale af ham, da han blev 80 i august 2012, på
http://u-landsnyt.dk/navnenyt/m-rkedage/b-nd-til-sydafrika
Den nye bestyrelse
Der skulle vælges tre afløsere for Anders Nielsen, Kim Højgaard Rasmussen og Arne Bech-Jensen.
Som afløsere blev Hanne Grane Engel og Per Carøe foresláet for perioden 2015-16 og Henrik Flensborg for 2015-17. De tre blev enstemmigt valgt.
Hanne Grane Engel stiftede kendskab med Afrika via sit arbejde I Mellemfolkeligt Samvirke. Senere blev hun produktudviklingschef for Royal Copenhagen i Japan, men foretog jævnlige rejser i Afrika, herunder især til Sydafrika og Kenya.
Per Carøe ser et nærmest uudtømmeligt behov for at informere danskerne om Afrika på alle niveauer, det være sig virksomheder, skoler, enkeltpersoner og børn.
Carøe har arbejdet i Kenya Airways siden 2003 og er senest udnævnt til selskabets chef for Europa og USA.
Henrik Flensborg biev udsendt af ØK til Durban i Sydafrika i 1971, hvor han blev gift 1974. I de seneste år har han fungeret som direktør for Fanmilk i Elfenbenskysten og senest investeret i et logistikfirma i det vestafrikanske land.
Troels Baagland blev genvalgt som sekretær for selskabet for perioden 2015-17. Hans Afrika-interesse opstod på geografistudiet, hvor han bl.a. udførte feltarbejde i Zimbabwe, Botswana og Sydafrika. Efter studiet arbejdede han en tid på Center for Afrikastudier under Københavns Universitet.
Peter Schønsted blev genvalgt som kasserer for perioden 2015-17. Han nærer en livslang kærlighed til Afrika, især Ghana, hvor han indledte karrieren som konsulatsekretær på den danske ambassade i Accra i 1966. Siden har Schønsted besøgt samtlige lande i Afrika.
Tidl. mangeårig direktør i Investeringsfonden for Udviklingslandene (IFU) Sven Riskær var ikke på valg, da han er valgt for perioden 2014-16 og ønskede at varetage posten perioden ud.
Marianne Buhrkal Sørensen blev enstemmigt valgt som suppleant for 2015-16. Hun har en fortid som kommunikationsdirektør i flere større virksomheder. Hun har udført jobs som kommunikationsrådgiver i Tanzania, og det vakte hendes lyst til at beskæftige sig med Afrika.
Siden har fokus ligget på at udvikle Afrika via privatsektoren, hvor hun dannede sit eget konsulentflrma CEPP Branding med sæde på hjemadressen i Charlottenlund.
En programerklæring i 1978
Erik Nørgaard henviste ved sin afgang til en programerklæring, han havde fremsat 1978 ved starten på sin første præsidentperiode:
1. At selskabet forbliver et mødested for danske, der forstår og sætter pris på Afrika
2. At opgaven er at sprede information om dette pragtfulde og rige kontinents natur, dyreliv, historie og kultur
3. At Selskabet fører en politisk neutral linje
4. At skabe bedre forståelse mellem Danmark og Afrika.
Han hàbede, at medlemmerne var enige i, at disse mål var indfriet og glædede sig over selskabets fremgang i medlemstal til nu ca. 100.
Regnskabsåret viste et overskud pa 17.270 kr. og en egenkapital pr. 30. juni 2015 på 62.297 kr.