Paul Holmbeck er stor fan af en gruppemetode, der har vist sig at være god til at sprede erfaringer og viden om økologisk landbrugspraksis. Modellen for samarbejdet kaldes Family Farmer Learing Group, FFLG, og er udviklet af Økologisk Landsforening sammen med landbrugsorganisationer i Østafrika. Ikke mindst i Uganda bruges modellen aktivt som et værktøj til at skabe fremgang for tusindvis af familielandbrug på basis af de økologiske metoder.
Læs også: Økolandmænd fra Uganda og Tanzania lærer af hinanden og vokser i flok
Holmbeck har gennem 25 år været både direktør og politisk direktør i Økologisk Landsforening. I den rolle var han en usædvanlig aktiv lobbyist for økologien – også på udviklingsområdet, hvor han har bidraget til at udvikle FFLG-modellen og finde bistandsmidler i det politiske system for at understøtte udbredelsen af den.
Siden han stoppede i landsforeningen i 2020, har han blandt andet lavet lobbyarbejde for at flette økologi og elementer som FFLG-modellen ind i den danske udviklingsstrategi. Han er ligeledes nyvalgt medlem af bestyrelsen for den globale økologiorganisation IFOAM International, der har omkring 800 medlemmer fra over 100 lande og territorier verden over.
Læs også: Dansker i bestyrelsen for global økologiorganisation
”Overalt i verden arbejder man med nye, effektive og billige måder at udbrede økologisk best practice på. FFLG-tilgangen er en af de succesmodeller, der spreder viden og samtidig sikrer støtte til en gruppe af producenter, der takler udfordringer skulder ved skulder. Vi har virkelig fat i noget, der virker,” siger Paul Holmbeck.
Et demokratisk projekt
Den erfarne økologi-lobbyist understreger, at når man først arbejder sammen om at udvikle de små landbrug og konkret praksis, så gror samarbejdet ofte også til at sælge varer og købe redskaber på fælles basis.
”Det udvikler sig, fordi samarbejde virker. At danne kapacitet sammen på den måde er et godt eksempel på social innovation, som vi kender det fra andelsbevægelsen. Derfor ser jeg det også som et demokratisk projekt,” siger han.
For Paul Holmbeck handler det om at styrke små producenter i udviklingslandene, så de kan forsyne deres egen familie med fødevarer og gradvist begynde at sælge deres produkter.
”Det giver dem styring over deres eget landbrug og vil gøre deres lande mindre afhængig af import,” siger Paul Holmbeck, der blev valgt ind i IFOAMs bestyrelse på sin mærkesag om at positionere økologi og agroøkologi i den globale debat om fremtidens fødevaresystemer.
Øko-intiativ i dansk udviklingsstrategi
Paul Holmbeck lobbyer via sit konsulentfirma, Holmbeck Eco Consult, lige nu for at fremme det såkaldte Dansk Agroøkologi Initiativ 2021. Det gør han for seks ngo’er og fem fødevarevirksomheder – blandt andre Økologisk Landsforening, Verdens Skove, Coop, Thise Mejeri samt Salling Group.
”Jeg håber, at initiativet kan flytte mere agroøkologi ind i den nye udviklingsstrategi,” siger han og understreger, at FFLG-modellen er fast inventar i initiativet.
Han har blandt andet haft møder med Udenrigsministeriet, om hvordan man kan opskalere agroøkologi hos de lande, Danmark arbejder sammen med. For eksempel kan FFLG-modellen fremmes via Civilsamfund i Udvikling, CISUs, bevillinger og programmer, men også via de bilaterale partnerskaber med for eksempel Uganda. Dertil kommer dansk deltagelse i multilaterale aftaler, hvor Danmark placerer mange penge – for eksempel i Global Environment Fund.
Paul Holmbeck ser også et stort potentiale for at udbrede samarbejdsmodeller som FFLG-tilgangen via sit bestyrelsesarbejde i IFOAM International.
”Det er en kerneopgave for IFOAM at støtte vores medlemmer i at udbrede nye måder at samarbejde på og opskalere den økologiske praksis. Derfor er det også fedt at komme fra Danmark og have konkret viden og erfaringer. Vi kan virkelig rykke internationalt.”
Paul Holmbeck betoner også, at det er en del af grundprincipperne bag økologien, at man skal dele sin viden.
”Det, at mennesker samarbejder om en bedre fremtid, afspejler sig ikke i reglerne om den økologiske produktion, men i økologiens principper om retfærdighed og fairness. Når man involverer landmændene i at udvikle økologien, bliver de en del af en social bæredygtighed. Det kan man ikke skrive ind i reglerne – selv om det er lige så vigtigt.”
FN har set øko-potentialet
Ifølge Paul Holmbeck har FN-systemet i den grad har fået øjnene op for potentialet i at udbrede økologien som metode. Han refererer til en efterhånden stor stak rapporter fra FN-organisationer og det schweiziske øko-forskningsinstitut FiBL, hvor konklusionerne peger på, at småbønder verden over kan øge og ofte fordoble deres høstudbytte ved at bruge de økologiske metoder frem for de traditionelle veje, der ofte udpiner jorden eller gældstynger konventionelle småbønder, når de køber pesticider.
I Paul Holmbecks optik kom den seneste store anerkendelse af økologi som ”et multi-tool til at skabe et mere bæredygtigt landbrug” under Food System Summit, som FAO, FN’s fødevare og landbrugsorganisation, gennemførte online i september i år. I forbindelse med topmødet blev der dannet syv koalitioner, der handler om bæredygtige fødevaresystemer.
”En af koalitionerne handler om at understøtte og udbrede agroøkologien. For mig viser det, at økologien er set som et værktøj, der kan bidrage til at løse den klima-, biodiversitets- og fødevarekrise, verden står over for. Og det betyder, at gruppemetoder som FFLG-tilgangen får en stærkere platform,” siger Paul Holmbeck.
Peter Nordholm Andersen er redaktør på Magasinet Økologisk, der udgives af Økologisk Landsforening. Desuden løser han kommunikationsopgaver for foreningens ulandssekretariat.