Øget dansk engagement i fredsprocessen på Sri Lanka

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udenrigsministeriet udsender i januar en dansk politisk rådgiver til den fælles nordiske Sri Lanka Monitoring Mission (SLMM), der blev etableret i 2002.

Det sker som led i Udenrigsministeriets bestræbelser på at understøtte fredsprocessen mellem Sri Lankas regering og De Tamilske Tigere (LTTE) og herved fremme stabilitet, forsoning og respekt for menneskerettighederne i Sri Lanka. Udsendelsen sker som led i Det Internationale Humanitære Beredskab (IHB) under Udenrigsministeriet, fremgår det af en pressemeddelelse fra ministeriet torsdag.

Danmark har allerede spillet en væsentlig rolle i fredsbestræbelserne i Sri Lanka og udsendelsen af den danske politiske rådgiver skal tages som udtryk for et øget dansk bidrag til de internationale bestræbelser på at sikre fred og stabilitet i Sri Lanka.

Der er allerede bevilget 150 mio. kr. i finansårene 2003-2005 til støtte for fredsprocessen i Sri Lanka. Den danske bistand sigter primært mod minerydning, tilbagevenden af internt fordrevne og støtte til genopbygning. Det danske bidrag til SLMM har hidtil dækket en udsendelse af 12 danske observatører.

Den politiske rådgiver skal deltage i SLMMs overvågning af parternes efterlevelse af den knap 2 år gamle våbenhvileaftale samt undersøgelser af eventuelle krænkelser heraf. Dertil kommer den konfliktforebyggende indsats som uafhængig mægler i de tilfælde, hvor parterne har behov for bistand til at finde løsninger på konkrete uoverensstemmelser.

Missionens primære formål er via konfliktforebyggelse at sikre en fortsat efterlevelse af våbenhvileaftalen for derved at skabe stabile rammer for den videre fredsproces. Fortsat tilstedeværelse af SLMM vurderes som afgørende for en effektiv gennemførelse af våbenhvileaftalen og dermed for fred og stabilitet på øen, der tidligere hed Ceylon.

Det danske engagement blev for alvor indledt i forbindelse med våbenhvileaftalen mellem den srilankanske regering og LTTE. Våbenhvilen er i store træk blevet efterlevet og har banet vejen for fredsforhandlinger, der dog blev afbrudt i april 2003.

Regeringen og LTTE har tilkendegivet, at der fortsat ønskes en politisk løsning på konflikten. Hverken regeringen eller LTTE har udtrykt ønske om at vende tilbage til den knap 20 år lange borgerkrig.

Den udsendte politiske rådgiver, Danny Annan, er jurist og har været ansat i Udenrigsministeriet i godt 7 år. De seneste 4 år har han været souschef på den danske ambassade i Damaskus i Syrien.

Yderligere oplysninger hos Kontoret for Humanitær bistand og NGO-samarbejde, Lone Fruerskov Andersen, på tlf. 33 92 14 40.