Øget terrorrisiko for rejsende og udstationerede

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den seneste internationale risiko-undersøgelse konstaterer, at der i dag er flere lande end for et år siden, som er usikre at besøge eller være posteret i, skriver Dagbladet Børsen mandag med Financial Times som kilde.

Det fremgår af Risk Map, som er en årlig undersøgelse af den globale sikkerhed for virksomheder og deres personale, og som udføres af konsulentgruppen “Control Risks Group”, CRG.

CRG siger, at USA og dets allieredes “krig mod terror” har gjort mange lande mindre sikre at besøge, idet bl.a. “den islamiske verdens opfattelse af mangel på retfærdighed sammen med udbredt fattigdom i mange lande, øger både den antivestlige terror og gadekriminaliteten”.

I år kategoriseres 3 lande som “ekstremt risikable”, det er Burundi, Somalia og Liberia, alle i Afrika. Og mens antallet af lande, der vurderes som “meget risikable”, stadig ligger på 13, steg antallet af lande, der kategoriseres som “middel risikable”, fra 58 til hele 71. Det skyldes tiltagende bekymring over visse mellemøstlige og nordafrikanske lande.

Samtidig har større sikkerhedsforanstaltninger ved lufthavne, regeringsbygninger og militæranlæg fået terroristerne til at søge efter “blødere” mål udenfor Vesten, anfører CRG. Som resultat heraf er virksomheder og turiststeder i Den 3. Verden nu oplagte terrormål.

Generelt siges det om Afrika, at der i Sydafrika både ses høje tal for kriminalitet samt en stigning i organiseret kriminalitet og også i Zimbabwe stiger kriminaliteten på grund af det økonomiske sammenbrud.

I Asien vil Bangladesh formentlig opleve en stigning i den politiske vold, herunder også mod udenlandske virksomheder, mens Indien står overfor øget risiko for politisk og religiøs vold, skriver Børsen.