Tidligere direktør i ØK, Svend Aage Larsen, Vedbæk (i Nordsjælland), fylder 80 torsdag d. 12. marts 2015.
Fødselaren blev ansat i hæderkronede Østasiatisk Kompagni (ØK) straks efter sin realeksamen i 1952.
Efter overstået elevtid og værnepligt ved Livgarden fulgte i 1957 udsendelse til oversøisk tjeneste ved ØK’s dengang meget omfattende aktiviteter i Ghana.
Den spændende og udfordrende tjeneste i det nyslåede uafhængige land i Vestafrika blev på i alt godt 13 år, de sidste fire som CFO og deputy CEO (vicedirektør) for hele virksomheden (mere længere nede).
Historisk set bød tilværelsen i Ghana også på mange interessante oplevelser.
Ghana hed tidligere Guldkysten, som fra midten af 1600-tallet og 200 år frem havde været en dansk besiddelse, og da Ghana i 1957 blev en selvstændig nation, var der fortsat mange levn fra danskertiden, som det var spændende at opsøge og stifte nærmere bekendtskab med.
Tjeneste i Thailand
I 1970 fulgte en overflyttelse til ØK’s filial i Bangkok. Det er enhver ØK-mands ønske at have gjort tjeneste i Thailand, hvor ØK’s vugge stod, da H.N. Andersen lagde grunden til ØK’s omfattende aktiviteter i det dav. Siam.
Mellem Thailand og Danmark har der også været mange historiske bånd. Udstationeringen i Thailand blev på godt fire år, hvorefter opgaver ved Hovedkontoret i København kaldte.
Karrieren fortsatte med udnævnelse til kontorchef i 1974, prokurist i 1977, underdirektør i 1980, regnskabschef i 1984 og regnskabsdirektør fra 1991 til Svend Aage Larsens pensionering i 1997.
Opgaverne bestod udover ansvaret for regnskaberne for ØK-Koncernen bl.a. af besøg hos de fleste af ØK’s virksomheder rundt om i verden.
I perioden fra 1984 til 1996, hvor selskabet blev opløst, var Svend Aage Larsen endvidere administrerende direktør for ØK Holding A/S.
Alt i alt blev det til 45 år i Kompagniets tjeneste.
Privat er Svend Aage Larsen gift med Susanne Larsen, og sammen nyder de fritidshuset i Karsemose. Og glæder sig over oplevelser sammen med Svend Aage Larsens to børnebørn, nu teenagepiger, fra første ægteskab og med familien i øvrigt.
Årene og ØK i Ghana
Så var der lige den med Ghana.
I 2007 var der gået 50 år, siden ”Guldkysten” i Vestafrika blev en fri og selvstændig nation, som tog navnet Ghana og indledte Afrikas løsrivelse fra de europæiske kolonimagter, som det hed i et nummer af ØK-klubbens blad dengang.
Fejringen af landets ”gyldne jubilæum” begyndte på uafhængighedsdagen den 6. marts. Også i Danmark blev ”det gyldne jubilæum” markeret. Det skete med en ”Ghana Genforeningsfest”, hvortil ØK-klubmedlemmet Svend Aage Larsen tog initiativ.
Han var udstationeret i Ghana 1957-70, og det lykkedes ham at komme i kontakt med et lille hundrede kolleger og bekendte fra Ghanatiden.
60 af dem – de fleste ”gamle” ØK-folk – detog i genforenings-sammenkomsten i Charlottenlund Fort Restaurant den 25. juli 2007.
26 gode år og så beslaglæggelse
I 1997 skrev Svend Aage Larsen i ØKs 100-års jubilæumsbog om Kompagniets aktiviteter i Ghana, der indledtes i 1950 med køb af det britiske firma, R.T.Briscoe.
Over de følgende 26 år udviklede firmaet sig til en af Kompagniets væsentligste virksomheder.
Man havde skovkoncessioner (med ret til tømmerhugst) på 190.000 hektarer, en krydsfinerfabrik, eksport af mahogni og andre eksotiske træsorter, import af bygningsmaterialer, etablerede en gummiplantage, en grafisk virksomhed, en bussamlefabrik samt importerede biler, baseret på agenturer for tyske firmaer som Mercedes, Volkswagen, Bosch, Heidelberg, Polar og Stahl.
Da forretningen var på sit højeste, beskæftigede den omkring 60 danskere, et lignende antal andre udlændinge og et par tusinde lokale medarbejdere.
Trods firmaets betydning for beskæftigelse, eksport, den industrielle udvikling og nationaløkonomien blev R.T.Brscoe beslaglagt i 1976 af den ghanesiske stat, der begrundede sit drastiske skridt med anklager om “illegal virksomhed”.
”Det er min faste overbevisning, at ØK-folk medvirkede meget positivt til den unge stats udvikling, og at overtagelsen af virksomheden ”at gunpoint” på grundlag af urigtige anklager var meget uretfærdig”, skrev Svend Aage Larsen i jubilæumsbogen.
”Der skulle gå år med retssagen, før ØK omsider blev komplet frikendt og tilkendt en erstatning, som imidlertid langt fra svarede til de mistede værdier, og – endnu værre – at forretningen stort set var blevet ødelagt i mellemtiden”.
Men gammel kærlighed til Ghana ruster trods alt ikke….