Af Helena B. Christensen
Bangladesh holdt parlamentsvalg 5. januar. Optakten til valget og selve valgdagen var blodig og det skønnes at mindst 150 er blvet dræbt i konflikten mellem regeringspartiet og oppositionen siden oktober 2013.
Den 5. januar var der parlamentsvalg i Bangladesh. Det blev den blodigste valgdag i landets historie med mange dræbte som følge af sammenstød mellem politi og støtter af oppositionspartiet.
Valgdeltagelsen skønnedes dagen derpå til at have ligget på bare 20-30 procent som følge af folks frygt for at gå til valgstederne. Dertil kommer, at oppositionspartiet BNP boykottede valget.
Regeringspartiet, Awami League, besluttede at gennemføre valget uden at indsætte en neutral overgangsregering med det argument, at regeringen selv så sig i stand til at gennemføre et frit og fair valg trods åben og voldelig konflikt mellem de to partier.
I Bangladesh har man siden 1991 ved lov gennemført valg under administration af en neutral overgangsregering for at sikre sig mod valgsnyd, men den lov har Awami League afskaffet.
Oppositionen boykottede valget
Oppositionens boykot af valget betyder at regeringspartiet er sikret majoriteten af mandater i parlamentet, og premierministeren Sheikh Hasina er sikret genvalg.
Konflikten mellem de to store partier og deres støtter har ifølge medier kostet mindst 150 mennesker livet siden oktober sidste år. Dødstallet er dog formentlig meget større.
1500 hjem angrebet
Ifølge Danmissions partner, SUPOTH, som arbejder i det nordvestlige Bangladesh, blev tæt på 1500 hjem blev angrebet distrikterne Panchagorh og Nilphamari. Mindst 15 skulle være dræbt, 500 såret i bombeangreb og to hindutempler brændt ned.
Alle ofrene var etniske og religiøse minoriteter. De blev angrebet af støtter af islamistpartiet Jamaat og det største oppositionsparti BNP, alene fordi de påtænkte at stemme på regeringspartiet, Awami League.
Dayal Chandra Paul, leder af SUPOTH, fortæller:
”I mandags tog jeg til Debigonj, Panchagorh og Ramgonj. Jeg fandt kun mænd hjemme. Kvinderne var sendt væk af frygt for voldtægt. Mennesker var blevet tortureret og slået ihjel. Husene var blevet angrebet, plyndret og derefter sat i brand. Det eneste de mennesker var skyldige i, var at deltage i valget. Regeringen opfordrede dem til at gå hen og stemme, oppositionen truede dem til at lade være – og nu, efter valget, yder regeringen dem ingen beskyttelse. De frygter nye angreb fra islamiske ekstremister”
Kræver omvalg
Mange håber, at der nu vil blive genoprettet en form for fred efter valget er afsluttet. Freden vil dog være stilhed før stormen, for regeringen synes at have mistet sit folkelige mandat. Oppositionen forlanger omvalg. Samtidig frygter man for konsekvenserne af at militæret flere steder er sat ind for at opretholde freden i områder, hvor valget er blevet udskudt til 16. januar.
Det internationale forum af NGOer i Bangladesh fortalte i brev 23. december, at de fattigste synker ned i dybere fattigdom, eftersom strejker og demonstrationer hindrer produktion og varetransport.
Folk mister deres levebrød
Bangladeshs ellers stigende vækst er gået i stå den seneste måned. Tekstilarbejdere og daglejere er særligt ramte. 95 % af befolkningen i det nordvestlige Bangladesh er jordløse bønder og arbejder som daglejere. Folk mister deres levebrød, og NGOerne har svært ved at gennemføre deres aktiviteter.
Dertil kommer, at januar kan byde på frostgrader i det nordlige Bangladesh, hvor kolde vinde strømmer ned fra Himalaya. Klimaforandringerne betyder, at vinteren bliver koldere og koldere, og temperaturen når i øjeblikket ned omkring 8 grader.
De græsrodsorganisationer, som SUPOTH har etableret, uddeler tæpper og varmt tøj. Samtidig går de sammen med NGO’er og andre såkaldte ”progressive kræfter” og opfordrer til, at man står sammen mod brutalitet og vold.
Ulmende religiøse konflikter vækkes til live
Bag den voldelige konflikt ligger en folkelig opstand mod korruption og elitens magtanvendelse, mod udbytning og fattigdom. Ulmende religiøse konflikter, som har eksisteret siden borgerkrigen i 1971, vækkes til live igen. Vold er et politisk sprog i Bangladesh.
SUPOTH og de græsrodsorganisationer, som er blevet etableret gennem SUPOTH, arbejder for en mere demokratisk politisk kultur, for at holde politikerne ansvarlige og for at skabe fred. De går forrest og viser, hvordan man kan træffe demokratiske beslutninger med fredelige midler og inddragelse af de svageste, og på den måde inspirerer de lokalpolitikere og myndigheder.
Helena B. Christensen er fagkonsulent i organisationen Danmission, der i over 20 år har arbejdet for at udvikle det lokale demokrati i landområderne i Bangladesh.