Omstridt bistandspulje til udvalgte arabiske lande får 40 mio. mere

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det sker, selv om der ikke er foretaget en grundig uafhængig gennemgang (evaluering), siden puljen “Det Arabiske Initiativ” så dagens lys for 11 år siden og det vækker politisk kritik. De ekstra millioner kommer fra regeringens nye anti-terrorpakke, skriver Kristeligt Dagblad fredag. 

Der findes alene en intern rapport i udenrigsministeriet, som bl.a. viste, at “det bør fremstå mere klart, hvad programmets grundlæggende antagelser er”.

Det fik handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) til at bebude en grundig ekstern evaluering fra januar til august i år, skriver avisen.

Men længe inden evalueringen foreligger, foreslår regeringen altså at tilføre endnu flere penge til programmet, hvortil der har været afsat 1,3 milliarder kr. siden starten i 2003.

Liberal Alliances u-landsordfører, Mette Bock, har før kritiseret Det Arabiske Initiativ for at lide under utilstrækkelig opfølgning og kontrol.

Nu siger hun til Kristeligt Dagblad:

“En forudsætning for, at vi vil bakke op om det her forslag er, at der bliver retttet op på de ting, som tidligere er blevet kritiseret. Vi vil også gerne vide mere om, hvad pengene skal bruges til – i regeringens udspil er der kun tre linjer”, anfører Bock.

De lyder: “Regeringen vil opjustere de forebyggende indsatser mod radikalisering og vold i Mellemøsten og Nordafrika. F.eks. med initiativer til en dialog mellem religioner, fri og uafhængig presse, vækst og jobskabelse og reformer a fretssystemet”.

Mette Bock mener, at anti-terror-pakken er en god anledning for regeringen til at fremskynde evalueringen, noterer Kristeligt Dagblad.

Der er i forvejen afsat 502 mio. kr. til Det Arabiske Initiativ på finansloven for 2015.