Onsdag begynder regnskabet for vores forbrug af naturressourcer at gå i rødt.
Den 1. august er nemlig datoen, hvor vi har brugt de ressourcer i 2018, som kloden er i stand til at gendanne. De sidste fem måneder i år kommer vi altså til at køre på “overtræk”.
Det er tænketanken Global Footprint Network, der står bag beregningerne.
Datoen findes ved at dividere klodens biologiske kapacitet (den mængde af økologiske ressourcer, som Jorden kan generere på et givent år) med menneskehedens økologiske fodaftryk (efterspørgslen efter de økologiske ressourcer i det år) og gange med 365.
Tidligere og tidligere
Tendensen viser – måske ikke så overraskende – at Earth Overshoot Day med ganske få undtagelser falder tidligere hvert eneste år. Datoen er blevet målt siden starten af 70’erne.
Den første markering i 1970 faldt datoen d. 29. december. I 90’erne var der tale om, at overtrækket begyndte i oktober og september.
Sidste år var Earth Overshoot Day d. 3. august.
Nu vil bagmændende bag mærkedagen forsøge at dæmpe vores sult efter at forbruge flere af klodens ressourcer. Det foregår under sloganet Move the Date.
Hvis det lykkes at rykke datoen tilbage med fem dage årligt vil det ikke længere være nødvendigt at bruge mere end ressourcebudgettet tillader i 2050, skriver Global Footprint Network.
I forbindelse med markeringen af dagen onsdag vil Center for Biological Diversity dele gratis kondomer ud i de ti amerikanske byer med det højeste økologiske fodaftryk.
Pakkerne prydes af billeder med truede dyrearter, og skal rette opmærksomhed mod befolkningsvækstens betydning for klodens natur.