FNs Generalforsamling har besluttet at udnævne onsdag den 7. april 2004 til “international dag til minde om folkedrabet i Rwanda”, skriver udenrigsministeriet tirsdag i en pressemeddelelse.
Rwandas daværende præsident Habyarimanas omkom den 6. april 1994, da hans fly blev skudt ned over hovedstaden Kigali. Med i flyet var også Burundis præsident.
Begivenheden udløste én af de værste massakrer i verdenshistorien. Mellem den 6. april og den 17. juli 1994 blev flere end 800.000 tutsier og moderate hutuer dræbt i en systematisk nedslagtning begået af ekstremistiske hutuer.
Over 4 millioner, eller mere end halvdelen af befolkningen, måtte som følge af konflikten flygte fra deres hjem. Folkemordet var den største humanitære katastrofe i anden halvdel af det 20. århundrede.
Massakren blev starten til mange års uroligheder i regionen, som involverede Rwandas nabostater, og som først nu er ved at finde sin afslutning. Det retslige opgør efter folkemordet pågår stadig.
I anledning af markeringen udtaler udenrigsminister Per Stig Møller (K):
– De grusomme begivenheder, som verden var vidne til i Rwanda for 10 år siden, må aldrig glemmes. Vi mindes de flere end 800.000 dræbte og føler med de mange millioner, som er blevet berørt af konflikten i Rwanda.
– Konflikten i Rwanda viser med al tydelighed, hvorledes en intern konflikt kan få lov til at udvikle sig til en regional. Konflikten har påvirket udviklingen i regionen i adskillige år, og meget kunne være sparet, hvis den effektivt var søgt forebygget af det internationale samfund.
– Stærkt internationalt samarbejde og engagement er afgørende og det bedste middel til at forhindre, at verden igen bliver vidne til et folkemord. Samarbejdet i FN og i EU om at styrke indsatsen i forhold til konfliktforebyggelse i Afrika bidrager hertil.
– Det er særlig vigtigt, at den indsats, vi yder, styrker regionale organisationer i Afrika, således at Afrika bliver bedre i stand til selv at forebygge og håndtere konflikter.
– Fra dansk side har vi for nylig besluttet netop at yde støtte til en styrkelse af den afrikanske kapacitet på området, slutter udenrigsministeren.
Kilde: www.um.dk