”Stigende opbakning til Danmarks udviklingssamarbejde” er titlen på en rapport som kommunikations- og analysebureauet Advice har lavet for Udenrigsministeriet/Danida. Den er baseret på en meningsmåling i 2020 om befolkningens kendskab og holdninger til udviklingssamarbejdet og den produceres årligt.
Rapporten viser, at flere end seks ud af ti af danskerne er tilhængere af den udviklingsbistand, som vi giver. Det er en stigning i forhold til 2019-undersøgelsen. Halvdelen mener, at vi giver enten passende eller for få midler til bistanden.
”Jeg synes det er en fantastisk nyhed, at danskernes opbakning til udviklingssamarbejdet vokser. Og især er det dejligt at se, at de unge virkelig rykker sig og kan se værdien af, at Danmark engagerer sig i verden omkring os. Det er enormt vigtigt, at vi har de unge med,” siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (A).
På trods af den generelle støtte til at Danmark giver udviklingsbistand, så tror halvdelen af befolkningen, at størstedelen af de penge vi bruger på området, havner i de forkerte lommer, og lidt mere end en fjerdedel erklærer sig enige i, at ”problemerne i udviklingslandene er så store, at udviklingsarbejdet er nytteløst”, mens en femtedel svarede ”hverken-eller” til det spørgsmål.
Og har udviklingssamarbejdet gjort en positiv forskel i udviklingslandene?
Det mener 58 procent, mens 16 procent ikke mener det. 20 procent svarede hverken-eller.
Så som samlet befolkning støtter vi op om udviklingssamarbejdet, men vi tror, at de fleste af pengene forsvinder i korruption. Ret mange af os er også i tvivl om det overhovedet gør en forskel i modtagerlandene.
Vand på regeringens mølle
Udviklingsministeren fremhæver særligt ét område, hjælp til flygtninge i deres nærområder:
”Jeg hæfter mig ved, at danskerne mener, vi bør prioritere at hjælpe flygtninge i nærområderne og sørge for at mennesker i akut krise får hjælp tæt på, hvor de kommer fra. Det er en vigtig prioritet for regeringen, for vi kan hjælpe langt flere mennesker meget bedre på den måde, end vi kan, hvis de kommer til Danmark som flygtninge,” siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.
Han henviser til, at rapporten viser, at 34 procent synes, at hjælp til flygtninge i deres nærområder er det vigtigste at prioritere. Og det spiller godt sammen med regeringens politik om at holde grænserne mere eller mindre lukkede for migranter, flygtninge og asylansøgere, og i stedet forsøge at få dem til at blive i nærområderne – hvilket betyder nabolande eller andre egne af hjemlandet end der, hvor de kommer fra – eller placere dem i modtagecentre uden for Europa.
I januar meddelte Udenrigsministeriet for eksempel, at det afsatte 45 millioner kroner af udviklingsbistanden til at styrke grænsekontrollen i blandt andet Albanien og Serbien og til at hjælpe med at hjemsende tusindvis af migranter, der var strandet i området i deres forsøg på at komme til Vesteuropa.
”Der er behov for at bremse den irregulære migration, så vi kan hjælpe flere mennesker i nærområderne – og så skabe muligheder og håb i deres eget hjemland. Men det kræver, at vi i Europa har kontrol over vores grænser,” sagde Flemming Møller Mortensen i den anledning.
Ingen informationstræthed
Det er ikke længe siden, vi fortalte om lukningen af Udenrigsministeriets magasin 360°, og at man internt i ministeriet for tiden overvejer, hvordan man skal gribe oplysningsarbejdet an. Flere har kritiseret lukningen.
Læs også: Udenrigsministeriet har lukket Magasinet 360°
Tallene i rapporten indikerer, at der fortsat er et ”marked” for journalistik om udviklingslandene og udviklingssamarbejdet: Knap halvdelen af befolkningen, 44 procent, mener at det er interessant at høre om udviklingssamarbejde og forholdene i udviklingslandene og at en lidt større andel, 49 procent, mener, at det har betydning for dem, at vide hvordan det går for mennesker i udviklingslandene.
Det første tal, om interessen, har været stabilt siden 2018 mens det andet tal, om relevansen, er steget med syv procentpoint siden undersøgelsen i 2019.
Undersøgelsen af danskernes kendskab og holdninger til udviklingssamarbejde er årligt tilbagevendende og den er baseret på flere end 2.000 besvarelser blandt et repræsentativt udvalg af befolkningen.
Man kan downloade rapporten her.
Globalnyt vil i den kommende tid dykke ned i rapportens detaljer og konklusioner, og vi er meget interesseret i at høre læsernes reaktioner på undersøgelsen og dens konklusioner. Send dine kommentarer til [email protected] og fortæl os, om det er noget, vi må bringe.