OPDATERET VERSION: Sparehug over u-landsoplysningen mindskes mod krav om større egenfinansiering af projekterne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

(Opdateret version fra mandag middag til tirsdag morgen)

Det ser ud til, at det drakoniske sparehug over u-landsoplysningen, som udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og VK-regeringen lagde op til, nu ender med et lidt mindre svirp.

Anslået mellem 40 og 50 procent af den påtænkte besparelse trækkes væk. Prisen herfor er betydeligt større egenfinansiering af de store private organisationers udviklingsprojekter.

Det fremgår af en pressemelding fra udenrigsministeriet mandag aften og af finanslovsaftalen, som er lagt ud på finansministeriets hjemmeside mandag efter nattens forlig om næste års finanslov mellem VK-regeringen og Dansk Folkeparti.

Heri står der på side 26 et punkt, som hedder “Indførelse af egenfinansieringskrav for NGOer med rammeaftale på finansloven”. I teksten til sidst anføres det, at:

“Parterne er … enige om, at NGOerne med projektaktiviteter i udviklingslandene får mulighed for at søge om tilskud til projektrelateret oplysning inden for en øvre grænse på 2 pct. af projektbevillingen”.

Det betyder, at NGOerne fortsat kan søge penge til oplysningsaktiviteter i tilknytning til deres projekter i u-landene – det, der i daglig tale kaldes projektrelateret oplysning, og som har udgjort omkring 20 mio. kr.

I det tidligere oplæg fra Ulla Tørnæs var denne mulighed fjernet. Til gengæld indføres kravet om delvis egenfinansiering af projekterne. Og de 2 procent kompenserer ikke fuldt ud for det beløb, organisationerne modtager til protektrelateret oplysning i dag. De vil ramme loftet langt før.

Nattens finanslovsaftale rummer en anden vigtig passus: Der står:

“NGOer, der ikke har projektaktiviteter i udviklingslandene, vil kunne søge om tilskud fra oplysningsbevillingen”.

Det indebærer, at udviklingsministeren ikke virkeliggør sin plan om at lukke den statslige bevilling til u-landsoplysning for NGOerne. Det hed ellers i finanslovsforslaget herom fra august, at “oplysningsbevillingen kan søges af privatpersoner, skoler, medier m.v. Bevillingen kan ikke søges af private organisationer og foreninger”.

Til gengæld reduceres bevillingen stadig med de oprindeligt påtænkte 12 mio. kr – nemlig fra 23,7 mio. i 2005 til 11,7 mio. kr. i 2006. Så der bliver langt færre penge at slås om. De 12 mio. insisterer Ulla Tørnæs på skal gå til “flere konkrete projekter i u-landene”.

Alt i alt vurderes det samlede tab for u-landsoplysningen umiddelbart at løbe op i 16-21 mio. kr, som skal ses i forhold til de 32 millioner (20 + 12), der var lagt op til i finanslovsforslaget for nogle måneder tilbage.

Nedenfor gengives punktet om egenfinansiering i nattens finanslovsaftale 2006 (side 26) i sin helhed:

“Hovedparten af de danske NGOers (Non Governmental Organisations) udviklingsaktiviteter finansieres i dag af statstilskud. Parterne er enige om at indføre et egenfinansieringskrav for NGOerne, således at NGOernes folkelige forankring og fokus styrkes.

Egenfinansieringskravet indebærer, at de store NGOer for at modtage statstilskud til udviklingsprojekter skal bidrage med egne indsamlede midler.

Der indføres i 2006 et egenfinansieringskrav på 5 pct. stigende til 10 pct. i 2007 for de store NGOer, som modtager et fast statstilskud på finansloven, de såkaldte rammeorganisationer.

Et lignende egenfinansieringskrav på 10 pct. findes i både Norge og Sverige.

Regeringen vil samtidig tage initiativ til en ændring af indsamlingsloven, således at rammeorganisationerne får samme muligheder for at gennemføre landsdækkende gade- og husindsamlinger.

Ændringen af indsamlingsloven vil udelukkende omfatte de rammeorganisationer, som skal opfylde egenfinansieringskravet for at modtage statslige tilskud.

Parterne er desuden enige om, at NGOerne med projektaktiviteter i udviklingslandene får mulighed for at søge om tilskud til projektrelateret oplysning inden for en øvre grænse på 2 pct. af projektbevillingen.

NGOer, der ikke har projektaktiviteter i udviklingslandene, vil kunne søge om tilskud fra oplysningsbevillingen”.

Kilde: finansministeriets hjemmeside – www.fm.dk

-Søe