Opmuntrende HIV/AIDS-tal, men …

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Antallet af hiv-smittede i verden er ikke så højt, som tidligere antaget, viser en ny rapport fra FN’s aids-organisation.

Folkekirkens Nødhjælp glæder sig over nyheden, men gør opmærksom på, at kampen mod aids langtfra er vundet

6 MILLIONER FÆRRE SMITTEDE

FN’s aids-organisation UNAIDS har lanceret sin årlige statusrapport. Den store nyhed er, at der er godt seks millioner færre hiv-smittede i verden.

Data og indsamlingsmetoder er blevet forbedret, og det har givet nye tal ikke mindst i Indien, som står for 70 procent af forandringen i statistikken.

STADIG BLINK I ADVARSELSLAMPEN

Når den metoderelaterede forandring er noteret, kan vi dog konstatere, at aids-epidemien stadig ser dyster ud, skriver Folkekirkens Nødhjælp online.

33 millioner mennesker er i dag smittet med hiv og 2,5 millioner bliver smittet hver eneste år.

Det svarer til, at knap fem mennesker bliver smittet hvert minut.

Langt størstedelen af de smittede findes stadigvæk i Afrika syd for Sahara.

I lande som Zambia og Zimbabwe, hvor mere end 15 procent af befolkningen har hiv, har sygdommen store konsekvenser for både den økonomiske og sociale udvikling.

STATISTIK ER USIKKER

Selv om målemetoden er blevet bedre, er der stadigvæk stor usikkerhed i tallene fra UNAIDS.

De 2,5 millioner nye hiv-smittede præciseres for eksempel i rapporten som et tal mellem 1,8 til 4,1 millioner mennesker. Udfordringen med at finde eksakte tal har mange årsager.

Ifølge rapporten var der 39.000 nye hiv-smittede i Rusland i 2006.

Tallet bygger dog på antallet af personer, som har været i kontakt med officielle myndigheder.

Da hiv og aids er forbundet med stærke fordomme og stigmatisering, og de fleste smittede i Rusland er misbrugere og socialt ekskluderet, er det sandsynligt, at tallet er betydeligt større.

STADIG BRUG FOR INDSATS

UNAIDS’ nye tal må ikke blive en undskyldning for at drosle ned på bekæmpelsen af aids i verden, mener Folkekirkens Nødhjælp.

Tværtimod viser tallene, at der fortsat er brug for en kæmpe indsats.

Sygdommen påvirker hele samfundet. Udviklingsområder som industrialisering, uddannelse, sundhed og fødevaresikkerhed er alle afhængige af at hiv-epidemien kommer under kontrol.

DANMARK I FRONT

Danmark har i de seneste år øget sit fokus på hiv/aids, og regeringen kan med stolthed sige, at Danmark er et af de lande, som tager et ansvar.

Folkekirkens Nødhjælp håber derfor, at regeringen fortsat vil opretholde dette fokus, og at arbejdet med hiv/aids og sundhed fortsat vil fylde meget i den danske udviklingsdebat.

Kilde: www.noedhjaelp.dk