Jeef Bech er sekretariatsleder ved Civilsamfund i Udvikling (CISU), Sif Holst er næstforperson i Danske Handicaporganisationer (DH) og Katja Gunnertoft Bojsen er sekretariatschef på Center for Kirkeligt Udviklingsarbejde (CKU).
Danmark har en lang, stolt tradition for at bidrage til internationalt udviklingssamarbejde. I hjertet af denne indsats står mangfoldige danske civilsamfundsorganisationer, der gennem partnerskaber når ud til alle verdens afkroge.
Organisationerne drives af ildsjæle, der engagerer sig i verden, og de er med til at sikre udviklingsbistandens folkelige forankring ude og hjemme.
Paraplyorganisationerne CISU, DH og CKU repræsenterer til sammen 343 unikke civilsamfundsorganisationer, som gennem små og store projekter arbejder for at gøre verden bedre, mere fri og mere lige.
De 343 organisationer, vi repræsenterer, har været til stede i det Globale Syd i mange år. Gang på gang ser vi, hvordan små og mellemstore civilsamfundsorganisationer skaber store og betydningsfulde resultater via vedholdende og langvarige partnerskaber.
I finanslovsforslaget for 2025 udgør dansk udviklingsbistand 22,4 milliarder kroner. Heraf modtager CISU, DH og CKU tilsammen 328 millioner kroner. Men dette beløb står slet ikke mål med de opgaver, vi løfter og de resultater, vi skaber.
Hundredtusindvis af danskere er aktive i udviklingssamarbejdet gennem vores medlemsorganisationer og bidrager til at skabe dansk engagement i globale udfordringer.
I en tid, hvor diversitet og inklusion er i fokus, er de civilsamfundsorganisationer, vi repræsenterer, umådeligt vigtige aktører. Alligevel tildeles under to procent af den samlede danske udviklingsbistand det brede civilsamfund, som vores puljeansøgere udgør.
Regeringen har for nylig præsenteret strategien ’Afrikas Århundrede’, som har fokus på ligeværdige partnerskaber mellem statslige organisationer og gennem virksomhedssamarbejder.
Men hvis vi ønsker ligeværdige partnerskaber, er der også behov for midler til projekter, som defineres af civilsamfundets stemmer i det Globale Syd.
Vi skylder de mange uundværlige frivillige kræfter både i Danmark og i partnerorganisationer i Syd at bakke op om deres gode projekter. Verden har brug for, at vi vil hinanden og for løsninger, der skabes i mellemmenneskeligt samarbejde og engagement.
Derfor opfordrer vi til, at Danmarks støtte til danske civilsamfundsorganisationers udviklingssamarbejde opprioriteres. Konkret foreslår vi, at puljeorganisationerne tilsammen skal have yderligere 100 millioner kroner årligt i løbet af de kommende år.
Ved at støtte vores paraplyorganisationer og de civilsamfundsorganisationer, vi repræsenterer, investerer vi i en fremtid med større diversitet, inklusion og globalt engagement.
Vi investerer i en verden, hvor de, der skal leve i den, også er med til at bestemme, hvordan den skal formes. Hvor udviklingssamarbejdet stadig er et samarbejde, der involverer os alle sammen, ikke kun de store multilaterale organisationer. Det er en investering, der vil gavne både Danmark og verden.
Debatindlæg er udelukkende udtryk for skribenternes holdning.
Ligger du inde med et emne, du gerne vil debattere? På Globalnyt er alle velkomne i vores debatsektion, så tag endelig kontakt.
Er debatindlægget klar, eller har du et udkast eller blot en idé, så send os meget gerne en mail til [email protected].