Den Danske Helsinki-komité, FN-forbundet, Folkekirkens Nødhjælp, Kirkeasyl og Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) retter nu en fælles appel til alle folketingsmedlemmer om at rejse krav overfor integrationsministeren om humanitær opholdstilladelse til de afviste irakiske asylansøgere.
Brevet, der er stilet personligt til hvert enkelt folketingsmedlem, lyder:
Natten til 13. august blev de afviste irakiske asylansøgere hentet ud af Brorsons Kirke. Siden har de opholdt sig under fængselslignende forhold i Sandholmlejren eller hos venner og familie og venter nu på at få genoptaget deres sager eller blive tvangsudvist.
I kraft af dit sæde i det danske Folketing, har du mulighed for at yde en vigtig indsats for at hjælpe en gruppe mennesker, som befinder sig i en virkelig ulykkelig situation. Løsningen er humanitær opholdstilladelse. Det er ligetil og kan gennemføres indenfor eksisterende lovgivning og i lovens ånd.
Vi appellerer med dette brev til, at du rejser krav om humanitær opholdstilladelse overfor din folketingsgruppe og integrationsministeren.
Sagen om de irakiske flygtninge handler ikke om partiskel og andre uenigheder. Det handler om, hvorvidt vi skal hjælpe en lille gruppe af mænd, kvinder og børn, der er i en håbløs situation. Irakerne frygter med god grund for deres liv og sikkerhed, hvis de tvangsudvises. Blandt irakerne er børnefamilier, torturofre og traumatiserede flygtninge, hvis behandlingsbehov næppe kan opfyldes i Irak. FN’s Højkommissariat for flygtninge, UNHCR, har opfordret Danmark til at stoppe udsendelserne, en anbefaling der støttes af civilsamfundsorganisationer i Danmark. Red Barnet har kritiseret tvangsudvisningerne og Amnesty International’s generalsekretær Irene Khan har opfordret Danmark til at lade irakerne blive.
I har nøglen til en anden udgang på sagen. Det handler om medmenneskelighed, om Danmarks anstændighed – og det handler om vilje. Bolden er jeres. Tag et ansvar og grib den.
Mange hilsner
Den Danske Helsinki-komité
FN-forbundet
Folkekirkens Nødhjælp
Kirkeasyl
Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre(RCT)
Yderligere oplysninger: koordinator Tue Magnussen, RCT, tlf. 33 76 06 00, mobil 22 44 43 95.