Adjungeret professor i nærorientalsk arkæologi, Peder Mortensen, København, fylder 80 onsdag d. 7. maj 2014.
Fødselaren var direktør for Forhistorisk Museum Moesgård ved Århus (1982-96), direktør for Det Danske Institut i Damaskus (1996-2001) og fra 2001 – da han gik på pension – adjungeret professor ved Carsten Niebuhr Afdelingen på Københavns Universitet, nærmere betegnet Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.
Peder Mortensen har specialiseret sig i den ældste bondestenalder og har ledet arkæologiske udgravninger og undersøgelser i Mellemøsten siden 1956. Han har deltaget i og ledet flere ekspeditioner til Vestasien, f.eks. Bahrain, Tepe Guran (Luristan) og Nebo (Jordan).
Det er næppe med større begejstring han har set den politiske udvikling omkring Det Danske Institut i Syriens hovedstad. Instituttet lukkede indtil videre pr. 1. april 2012 – se mere i telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/16-05-12/dansk-institutleder-u-nsket-i-syrien
Han bidrog bl.a. til værket “Billeder fra en gade i Kairo”- i Tidernes morgen: På sporet af kulturens kilder i det gamle Mellemøsten.
Festskriftet i 2008 var til ære for orientalisten Valdemar Schmidt, grundlæggeren af de mellemøstlige oldtidsstudier på Københavns Universitet og skaberen af den ægyptiske samling i Ny Carlsberg Glyptotek.
Mere om en af hans undersøgelser kan findes på Damaskus-instituttets hjemmeside – se
http://www.damaskus.dk/2013/11/mount-nebo-an-archaeologiacal-survey-of-the-region-by-peder-mortensen-ingolf-thusesen-and-inge-demant-mortensen