De over fem billioner plastikpartikler svarer til en mængde på 268.940 tons eller omkring 67.000 asiatiske elefanter. Det er hvad, der flyder rundt i vore oceaner og andre farvande ifølge et nyt studie, skriver DR online fredag.
Vurderingen baserer sig på 680 prøver, hvor forskerne filtrerede vandets overflade, samt 891 visuelle undersøgelser fra alle verdens hjørner i perioden 2007-2013.
Da plastikforureningen har store konsekvenser for livet i havene, ønskede forskerne at se nærmere på, hvordan plastikpartiklerne bevæger sig rundt – og hvor de ender.
Forskerne fandt plastik i alle størrelser i alle verdens have. Men da de så på mængden af de mindste partikler, blev de overraskede over, at der faktisk var færre end de forventede baseret på deres viden om nedbrydningsprocessen.
Det tyder ifølge forskerne på, at de mindste partikler forsvinder hurtigt fra overfladen. Det kan enten skyldes, at de synker til bunds, driver i land, bliver spist af dyr eller at de nedbrydes hurtigt af solens utraviolette lys.
Flyder rundt i fem store cirkler
Plastik i havet driver ofte rundt i såkaldte gyrer, som er enorme, vinddrevne havhvirvler, og som samler plastikken i store affaldssøer.
Meget driver rundt via de fem største af hvirvlerne, som dækker det nordlige Atlanterhav, sydlige Atlanterhav, nordlige Stillehav, sydlige Stillehav samt det Indiske Ocean, og her vil plastikpartiklerne blive, indtil de synker til bunds, driver i land eller forsvinder på anden vis.
Da forskerne sammenlignede mængden af flydende plastikpartikler i havet på den nordlige halvkugle med den sydlige halvkugle, opdagede de, at de to halvkugler havde lige meget flydende plastik, hvilket er overraskende, fordi den nordlige halvkugle står for en meget større del af forureningen.
Forskerne gætter på, at plastikken udveksles mellem de store havhvirvler på tværs af halvkuglerne, eller at partiklerne forsvinder hurtigere fra overfladen i de nordlige egne, anfører DR online.