Kulturnatten i det københavnske u-landskab – lige til at printe ud
Udenrigsministeriet/Danida
Udenrigsministeriet slår portene op igen på kulturnatten fredag den 14. oktober.
Udenrigsminister Per Stig Møller (K) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) tager imod besøgende i deres kontorer på 6. sal henholdsvis kl. 16.30, kl. 17.00 og kl. 17.30.
Der er plads til 30 personer hver gang. Billetter kan afhentes kl. 14:30 – 16:00 fra mandag den 10. oktober til torsdag den 13. oktober i Udenrigsministeriet efter princippet “først til mølle…”. Der skal forevises gyldig billedlegitimation. Der kan højest afhentes 2 billetter per person.
I tidsrummet kl. 18:00 – kl. 22:00 på kulturnatten er der 8 guidede rundvisninger i ministeriets bygninger. Rundvisningerne begynder klokken hel eller halv. Rundvisningerne varer ca. en time. Der er plads til 30 i hver gruppe. Billetter til rundvisningerne kan hentes den 14. oktober fra kl. 15:00 i Udenrigsministeriets hovedbygning.
I tidsrummet kl. 18:00 – kl. 22:00 er der videokonference med medarbejderne på danske ambassader i La Paz og Washington, generalkonsulatet i N.Y. og FN-missionen i New York. Der kan stilles spørgsmål direkte til de udsendte medarbejdere om deres arbejde og levevilkår i det fremmede.
Udenrigsministeriets kantine er åben fra 17:00 – 22:30. Der vises en kunstudstilling med værker af 3 kunstnere: Thomas Pålsson, Morten Halborg-Møller og Bettina Schorri. Else Hartzberg fortæller om Asiatisk Plads henholdsvis kl. 18:30, kl. 19:30 og kl. 20:30. I kantinen sælges drikkevarer.
————
Torsdag 13. oktober udkom bogen ”Inge Genefke – portræt af en ildsjæl” af Thomas Larsen.
Fredag 14. oktober fra kl. 17 signerer Inge Genfeke bogen hos RCT, Borgergade 13 i København, som første programpunkt i RCTs program for Kulturnatten.
Det kendte og skattede solidaritetsmenneske blev interviewet onsdag aften i ”Profilen”på DR1 om sin utrættelige kamp mod tortur verden over de sidste 30 år. Genefke har kaldt torturbødler for vore dages fredløse og sagt, at tortur er en større fjende af frihed og demokrati end terrorisme.
RCTs PROGRAM FOR KULTURNATTEN 14. OKTOBER
17.00 – 22.00 Tortur – ved du nok?
Verdens første center for behandling og forebyggelse af tortur, RCT, åbner sine døre for at sætte fokus på rehabiliteringsarbejdet for torturofre og fortælle om forbudet mod tortur samt arbejdet internationalt.
I stueetagen
Café med kaffe/the, vin og sodavand med småoplæg om tortur, FNs konvention mod tortur og RCTs arbejde.
17.00
RCTs stifter signerer bognyheden Thomas Larsen: Inge Genefke – portræt af en ildsjæl
18.00
Shamal Adel Salim læser op af sin digtsamling Himlen behøver sine stjerner.
20.00
Hüseyin Duygu fortæller om tortur og sin bog Der findes ingen undskyldning for tortur
1.sal
18.00, 19.00, 20.00
Torturens nye ansigter Oplæg ved Steffen Jensen, RCTs forskningsafdeling
18.30, 19.30, 20.30
Karen Prip og Lise Madsen om RCTs rehabiliteringsarbejde
2.sal
18.00
Forevisning af Jørgen Flindt Pedersens dokumentar “Tortur – en tikkende bombe”
19.00
Nimisha Desai, indisk kvinde- og menneskeretsforkæmper, fortæller om pogromen i Gujarat 2001 og introducerer video derom.
20.00
Jan Ole Haagensen om RCTs internationale arbejde og indleder om videoen “Discarding the Filth” – om slumrydningerne i Zimbabwe.
Desuden vises kontinuerligt med start hver hele time DR-dokumentar “Ashkan – udvist til tortur”.
Check venligst www.rct.dk for evt. ændringer helt indtil d. 14. oktober 2005
———–
“Studier af unge og islam”
Fredag d. 14. oktober kl. 14.15 -16.00
Københavns Universitet, Lokale U3, Snorresgade 17-19, København
På en række afdelinger ved Institut for Tværkulturelle og Regionale studier beskæftiger forskere sig med islams forskellige manifestationer. Via oplæg om hhv. danskere, som konverterer til islam, en muslimsk studenterorganisation i Indonesien og muslimske friskoler i Danmark præsenterer Kloden Rundt denne gang studier af unge og islam.
Kate Østergaard, adjunkt, Afdeling for Religionshistorie: At blive muslim – omvendelse til islam i Danmark
Konversion indebærer oftest en genforhandling af identitet gennem et spændingsforhold mellem kontinuiteten til den baggrund, som konvertitten forlader, og forandringen til det nye religiøse tilhørsforhold.
Der er stor forskel på, om det er kontinuiteten eller forandringen, der betones, men en udbredt tendens blandt konvertitterne er, at de identificerer sig som praktiserende muslimer. Oplægget belyser, hvordan konvertitterne gennem deres praksis og italesættelse heraf positionerer sig til andre grupper.
Kristian Morville, ph.d.-stipendiat, Center for Komparative Kulturstudier: Her lærte jeg hvorfor, det er vigtigt at tro
En af de største studenterorganisationer i Indonesien er den muslimske organisation HMI. Bevægelsen appellerer til en bred medlemsskare og fungerer både som et religiøst fællesskab, en studenterpolitisk forening og en intellektuel diskussionsklub.
Spørgsmålet er, hvordan organisationen kobler en muslimsk ideologi med medlemmernes opdragelse til selvstændig, kritisk og politisk tænkning. Hvilken plads har religionen for HMIs medlemmer?
Tallat Shakoor, ekstern lektor, Afdeling for Minoritetsstudier: Muslimske friskoler i Danmark
Formålet med dette oplæg er at skitsere en tilgang til de etniske friskoler i Danmark, som tager udgangspunkt i en arbejdshypotese om, at de etniske friskoler konstituerer knudepunkter i større sociale, religiøse og kulturelle felter, der involverer individuelle immigranter, institutioner, organisationer m.m.
Alle er velkomne. Arrangør: Center for Komparative Kulturstudier
———
Amnesty International åbner dørene i Kulturnatten kl. 20-22 på Gammeltorv 8, 4. sal.
Amnesty åbner dørene i Kulturnatten og giver gæsterne chancen for at komme forbi og gøre en forskel. Oplevelserne starter allerede på Gammeltorv foran Amnestys lokaler, hvor Amnesty tager billeder til kampagnen Control Arms og viser den imponerende skulptur “Releasing Prisoners Worldwide”.
Retsmediciner Jørgen Lange Thomsen holder foredraget “Døden har jo en årsag”. En barsk og realistisk skildring af det at arbejde med ofre for tortur. I baren serverer en af Amnestys trofaste støtter Mai-Britt Vingsøe (kendt fra TV3) den gratis drink 4Freedom.
Samtidig kan gæsterne skrive breve til uskyldigt fængslede for at få dem løsladt eller stillet for en dommer. Du kan også være med til at lave verdens største guirlande med underskrifter mod tortur. Mads Dinero Duo akkompagnerer hele aftenen.
Programmet giver ligeledes mulighed for:
at møde de tidligere torturofre Widad Akrawi, Gonzalo Vargas og Hashil Seif, der har fået hjælp af Amnesty og i dag gør alt, hvad de kan for at hjælpe andre.
at se eller gense udstillingen “De Løsladte” med fotos og historier om 40 fanger, der i løbet af de sidste 40 år er blevet løsladt med hjælp fra Amnesty.
———-
Kulturnat i Verdensbutikken
Mellemfolkeligt Samvirke, Borgergade 14, København. kl. 18.00 – 24.00
Lær at skære grøntsager som i Thailand
Hvem vil ikke gerne kunne få en blomst ud af en gulerod og en agurk? Kom og bliv inspireret. 18.00 – 19.30
Vestafrikansk musik
Nana Osibio og hans 4 mand store orkester spiller festlig vestafrikansk dansemusik. 19.30 – 21.15
Trio Klezmer spiller op
Medrivende musik med Channe Nussbaum, Øyvind Ougaard og Mette Smidl. 22.30 – 23.45
———
Folkekirkens Nødhjælp i Kulturnatten
Fredag d. 14. oktober fra kl. 16 til 00 slår Folkekirkens Nødhjælp dørene op til en anderledes kulturoplevelse.
Tag børnene med og lær at rydde miner – bliv prisfastsat som moderne slave – eller få en kop kaffe og en snak om udviklingsarbejde i vores oliventræscafé.
Mød udviklingsarbejdere og frivillige og hør om mulighederne for at deltage i Folkekirkens Nødhjælps aktiviteter.
På Kulturnatten kan du derfor opleve et forrygende modeshow fra fisk på Nationalmuseet samt en genbrugsworkshop. Læs mere på: www.kulturnatten.dk
———
Kendte uddeler nødhjælp hos UNICEF
I UNICEF Danmarks butik i det Indre København byder nogle af UNICEF Danmarks ambassadører på friske nødhjælpsforsyninger i Kulturnatten.
Måske har du givet penge til UNICEF og dermed været med til at hjælpe fejlernærede børn i verden til at blive raske. Nu får du muligheden for selv at se – og smage – hvad det er for noget, vi giver til de børn, der har brug for hjælp. Der er både højprotein-kiks og PlumpyNut, en slags meget sund peanutbutter, der kan redde et underernæret barns liv i løbet af ganske få uger.
Både børn og voksne er velkomne i UNICEF Butikken på Kulturnatten. Bakkens Pjerrot vil tryllebinde de yngste med sine magiske numre. Der bliver også mulighed for at lade sig underholde af børnenes favorit fra tv, Martin Keller, og skuespilleren Peter Darger.
Rammen om Kulturnatten hos UNICEF er vores butik, som IKEA Danmark netop har moderniseret og indrettet. Indretningen har kostet 65.000 kr. og er en gave til UNICEF Danmark.
Kom og få en god og meningsfuld oplevelse den 14. oktober kl. 19-22.
UNICEF Butikken
Rådhusstræde 8
1466 København K
——–
På Gammeltorv kan man opleve det centralasiatiske land, Kirgisistan, i Operation Dagsværks bod med både øjne, ører og mund fra kl. 19 til midnat.
Landet er Operation Dagsværks projekt i år, og uden skulle krydse voldene eller købe billet kan man smage på den lokale mad og høre om, hvilke forhold folk lever under i den tidl. Sovjet-republik.