Af Marianne Rejnholt Hansen, U-landsnyt.dk
Özlem Cekic debuterede i sidste uge som børnebogsforfatter med “Ayses Pyjamasfest” om indvandrerpigen Ayse, der ikke må det samme som sine brødre. U-landsnyt.dk har talt med den 37-årige danske politiker med kurdiske rødder, der har siddet i Folketinget for SF siden 2007.
Ayses veninder Anne og Louise holder pyjamasfest. Men Ayse skal ikke med. “Piger sover ikke hos nogen. Slut!” siger hendes mor. Den situation er svær at sætte sig ind i – især hvis éns brødre må komme og gå som det passer dem.
Det er missionen i Ayses historie: hvordan får pigerne overtalt Ayses forældre til at lade hende sove hos Anne. De skal have ført forældrene sammen, så de kan få nedbrudt deres fordomme om hinanden.
Bl.a. tror Ayses far, at alle danskere drikker en masse øl, fordi de eneste danskere han møder, er de øldrikkende bænkhængere foran supermarkedet.
Ayse er en stille pige – et begreb som er blevet synonym med pligtopfyldende og tilpasnings-villige piger, der indordner sig i stedet for at gøre oprør. Derfor er det godt, at hun har et par veninder, der hjælper hende.
Der er ikke noget bulder og brag over Ayses pyjamasfest. Özlem Cekic, der ikke selv måtte sove hos sine veninder, tager imod U-landsnyt.dk på sit kontor til en snak om virkelighedens Ayse’er.
Insistér på dialog
“Der er stadig alt for mange piger, som ikke kommer med til fødselsdage og på lejrskole. Vi kender alle sammen én, der aldrig må være med. Jeg har selv prøvet at blive inviteret til pyjamasfest, hvor jeg skulle gå hjem før maden,” begynder Özlem Cekic og fortsætter:
“Da de andre piger begyndte at tage pyjamas på, tog jeg min frakke på og gik hjem. Jeg græd hele vejen. Da jeg kom hjem, gik jeg direkte i seng. Jeg ville hverken tale med mine forældre eller have aftensmad. Jeg var så sur på mine forældre.”
Hvad går pigerne glip af, når de ikke kommer med på lejrskole eller til pyjamasfest?
“De går glip af fællesskabet. De går glip af at dele glæde med andre; for kan man dele sin glæde med andre, bliver det også meget lettere at dele de grimme ting. Det er svært at udvikle et socialt liv med veninder, hvis du kun har frikvarteret at gøre det i.”
Hvad skal der til for at ændre tingene?
“Vi skal insistere på dialog. Man kan godt rykke forældrene. Det skete i min familie, mine yngre søstre fik lov til de ting, som jeg ikke gjorde. Men vi er nødt til at tale om det. Pres eller lovgivning er ikke svaret. Og Ayse skal også slå i bordet og kræve sin ret.”
Siger du, at det er vores alles ansvar?
“Ja, de danske forældre skal vise interesse og stille spørgsmål. I bogen får Ayse jo hjælp af sine veninder. Vi må ikke være bange for at tale om det.”
Det siver ned gennem generationerne
En kvinde som musikeren Simona Abdallah har mærket konsekvenserne ved at gøre oprør og følge sine drømme i stedet for at gøre dét, der blev forventet af hende. Hun har ikke så meget kontakt til sin familie. Kan konsekvenserne ikke blive for uoverskuelige?
“Der er mange andre end Simona Abdallah, der har brudt med traditionerne; du hører bare ikke om dem, fordi de gør det på en stille måde. I modsætning til drengene brænder de ikke containere af. Men der er bl.a. indvandrerpiger, som flytter hjemmefra for at bo dér, hvor de studerer.”
Har de så ikke en forpligtelse til at gøre mere væsen af sig og være rollemodeller for de piger, der endnu har opgøret foran sig?
“Det siver ned gennem familierne og generationerne. Se på min familie. Mine yngre søstre spiser frugterne som vi såede, og min datter lader sig ikke tryne af sin bror”.
“Der skal egentlig ikke så meget til. På min skole på Nørrebro holdt vi fødselsdage på skolen. På den måde kunne alle mødes på neutral grund og lære hinanden at kende.”
Begyndelsen på en serie
Det var forlaget Gyldendal, som tog kontakt til Özlem Cekic og spurgte om hun ikke havde lyst til at skrive en historie om en indvandrerpige. Det havde hun, og Ayses udfordringer bliver til en serie.
“Det var sjovt at prøve at skrive børnesprog, og derfor vil jeg gerne blive ved”, siger Özlem Cekic.
Efter at have læst bogen sidder man da også og tænker: ja, selvfølgelig skal Özlem Cekic skrive børnebøger – det falder helt naturligt. Og det skal blive spændende at se, hvad hun finder på i næste historie om Ayse.
“Mit håb er, at forældrene vil kigge med, når børnene kommer hjem med min bog for på den måde at åbne op for dialogen,” slutter Özlem Cekic.
Bogen er illustreret af Runa Steppinge, hvis smukke tegninger svinger godt med Ayses univers. Det er i øvrigt klædelig at se de karakteristiske tyrkiske teglas i en dansk børnebog.
Om bogen
Forfatter: Özlem Cekic
Illustrator: Runa Steppinge
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 30-10-2013
ISBN: 978-87-02-15109-1
Vejl. pris: kr. 147 ex moms
For yderligere information skriv til [email protected] eller besøg http://gyldendal-uddannelse.dk/grundskolen/skolebiblioteket/isbn13-9788702151091/ayses-pyjamasfest_
Mere om Özlem Cekic på http://da.wikipedia.org/wiki/%C3%96zlem_Cekic