Her kunne de palæstinensiske og internationale deltagere i en ikke-voldelig demonstration vise, at dette er palæstinensernes land, og her har palæstinenserne ret til at færdes. Begrænsninger på den frie bevægelse af personer og varer er en af de største udfordringer for det palæstinensiske folk i dag under den permanente besættelse.
Palæstinenserne kan ikke frit transportere sig rundt på deres egne veje, imellem deres egne byer, imellem deres egne medborgere. Deres bevægelsesfrihed bliver bestemt af hvilket ID-kort de er blevet tildelt, hvilken by de bor i, eller hvem de er gift med.
Muren som separerer palæstinensere fra palæstinensere er det mest kontroversielle symbol på denne segregering af palæstinenserne, med hele 85 procent af muren på besat palæstinensisk jord, og på marathon-dagen løb deltagerne netop langs muren på en stor del af ruten.
Ikke jord nok til palæstinenserne
Der er ikke nok palæstinensisk jord til at palæstinenserne bæredygtigt kan leve, uden at israelerne trækker sig tilbage og stopper de illegale bosættelser, og netop dette fokus, gør Palæstina Marathon til måske det eneste løb i verden med en fysisk distance, der er en politisk erklæring i sig selv.
Palæstinenserne lever i dag med en formindsket adgang til jord og til markeder, hvor de kan sælge deres produkter. Den israelske mur antages at fratage palæstinenserne næsten 50 procent af deres skove og naturområder og op til 28 procent af deres landbrugsproduktion. Den østlige del af Muren blokerer for adgang til ca. 275 hektarer palæstinensisk jord, der omfatter en femtedel af palæstinensisk landbrugsproduktion, og omkring 88 procent af græsningsarealerne.
750 løbsdeltagere fik nej fra Israel
Til Palæstina Marathon havde 750 løbere fra Gaza ansøgt om tilladelse til at rejse igennem Israel for at nå til Betlehem og deltage i løbet. Deres ansøgning om at deltage blev afvist af Israel.
Repræsentanter fra Folkekirkens Nødhjælp deltog i løbet, ligesom mange andre repræsentanter fra NGOer, FN-organer og bilaterale donorer havde valgt at stille op.
Alle kom for at støtte palæstinensernes ret til fri bevægelighed. Det samme gjorde danske politikere som Enhedslistens Pernille Skipper, Rosa Lund, Johanne Schmidt-Nielsen og Eva Flyvholm, SF's Lisbeth Bech Poulsen, samt Rasmus Nordqvist og Torsten Gejl fra Alternativet.
Den øgede internationale deltagelse og bevågenhed fra Palæstina Marathon sætter fokus på de store menneskelige omkostninger i de besatte palæstinensiske områder.
Alligevel var der en palæstinensisk stolthed på dagen over at kunne holde et sådant arrangement, og som løbets speaker proklamerede ved startlinjen: I dag er I alle vindere!
Martin Rosenkilde Pedersen er programleder på Folkekirkens Nødhjælps kontor i Palæstina.