Heller ikke FN’s klimamøde i Panama i sidste uge blev nogen milepæl i global klimapolitik. Samtidig er over 12 millioner mennesker fortsat truet af tørke på Afrikas Horn – muligvis som følge af klimaforandringer.
I en uge har diplomater fra hele verden forhandlet om en global klimaaftale i Panama. Selvom mødet leverede flere små skridt fremad, er der stadigvæk lang vej til enighed om, hvordan klimaudfordringerne skal håndteres.
Der skal politisk handling til nu for at sparke klimaforhandlingerne i den rigtige retning. Det siger Folkekirkens Nødhjælps klimarådgiver Mattias Söderberg, der deltog under sidste uges forhandlinger.
– Efter en uges gang rundt om den varme grød ser det ud til at klimaforhandlingerne kun kan komme videre med et politisk gennembrud, siger Söderberg til Folkekirkens Nødhjælp.
Det politiske gennembrud kom ikke i Panama, men i december kommer der en ny mulighed med COP17, hvor klima- og miljøministre fra alle verdens lande mødes til det årlige klimatopmøde – denne gang i Durban i Sydafrika.
– Det helt afgørende spørgsmål er, om de rige lande vil forpligtige sig til nye mål under den eksisterende klimaaftale, Kyotoprotokollen, siger Mattias Söderberg.
Kyotoprotokollens første forpligtelsesperiode udløber i 2012, og det haster derfor med at blive enige om en fortsættelse
– Mødet i Panama var vigtigt, men forhandlingerne kommer ikke videre uden politisk handling, mener klimarådgiveren.
Klimaforandringerne har allerede dramatiske konsekvenser. Lige nu er Afrika ramt af den værste tørke i 60 år og har kastet over 12 millioner mennesker ud i en sultkrise. Og Pakistan er endnu engang ramt af massive oversvømmelser.
– For de millioner af mennesker, der lige nu rammes af klimaforandringerne, er der ikke tid til mere snak. Der er brug for politisk og ambitiøs handling. Vi må håbe, at topmødet i december vil levere netop det, siger Mattias Söderberg.